ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το λουτρό αίματος στα τζαμιά

Υεμένη: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το λουτρό αίματος στα τζαμιά

Το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται τελικά πίσω από την τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στη Υεμένη, όπως ανακοίνωσε η ίδια η οργάνωση με μια ανάρτηση στο Twitter.

Τουλάχιστον 126 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 260 τραυματίστηκαν όταν 4 βομβιστές-καμικάζι ανατινάχθηκαν στα 2 τεμένη κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής, είπε μια ιατρική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και στα δύο τεμένη προσέρχονται ιδίως υποστηρικτές των σιιτών μουσουλμάνων Χούτι που έχουν καταλάβει την κυβέρνηση και προσπαθούν να εδραιώσουν την εξουσία τους.

Στο μεταξύ αντιαεροπορικά πυρά εξαπολύθηκαν σήμερα εναντίον αεροπλάνων που πέταξαν πάνω από το προεδρικό μέγαρο στο Άντεν, στη νότια Υεμένη, και έριξαν βόμβες, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και ένας συνεργάτης του προέδρου της χώρας Άμπντ Ράμπου Μάνσουρ Χάντι, ο οποίος διευκρίνισε πως ο Χάντι είναι σώος και ασφαλής.

Οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τα στρατιωτικά αεροσκάφη που στοχοθετήθηκαν από τα αντιαεροποτικά πετούσαν τόσο ψηλά που μετά βίας ήταν ορατά στον ουρανό πάνω από την συνοικία Κρέιτερ όπου διαμένει ο Χάντι.

Ο βοηθός του προέδρου επιβεβαίωσε ότι τα αεροσκάφη προχώρησαν σε ρίψη βομβών και ότι αντιαεροπορικά άνοιξαν εναντίον των αεροπλάνων αυτών, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται για τις επιθέσεις βομβιστών αυτοκτονίας εναντίον δύο τεμενών στη Σανάα.

Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν σημείωσε ότι «καταδικάζει έντονα» για τις επιθέσεις, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπός του Φαρχάν Χακ.
Ο Μπαν κάλεσε όλους τους πρωταγωνιστές της κρίσης αυτής «να σταματήσουν αμέσως κάθε εχθρική ενέργεια και να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Σχετικές ειδήσεις