ΚΟΣΜΟΣ

Η πιο άνυδρη περιοχή του κόσμου «πνίγηκε» από τις βροχές

Η πιο άνυδρη περιοχή του κόσμου «πνίγηκε» από τις βροχές

Η περιοχή Ατακάμα της βόρειας Χιλής, όπου βρίσκεται η πλέον άνυδρη έρημος του πλανήτη, έχει κατακλυστεί από νερά μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 7 ανθρώπους, ενώ πάνω από 20 αγνοούνται.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Αντοφαγκάστα, ο ένας από ηλεκτροπληξία και ο δεύτερος όταν κατέρρευσε μια υδατοδεξαμενή. Άλλοι δύο παρασύρθηκαν από τα νερά και πνίγηκαν στην περιοχή της Ατακάμα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μαχμούντ Αλέουι.

Το μεσημέρι το υπουργείο ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν άλλα τρία πτώματα, χωρίς όμως να διευκρινίσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκαν οι άνθρωποι αυτοί.

Ο Αλέουι είπε ότι αγνοείται η τύχη 22 ανθρώπων, ενώ 680 έχουν μείνει άστεγοι στην Αντοφαγκάστα και άλλοι 800 στην Ατακάμα. Όλοι τους φιλοξενούνται προσωρινά σε πρόχειρα καταλύματα.

Οι αρχές έχουν σημάνει "υγειονομικό συναγερμό" για τις κοινότητες Τιέρα Αμαρίγια, Ντιέγκο δε Αλμάγκρο και Άλτο δελ Κάρμεν, που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πλημμύρες και οι δρόμοι τους έχουν μετατραπεί σε χείμαρρους λάσπης.
Πολλοί άνθρωποι σκαρφάλωσαν στις στέγες των σπιτιών τους ή σε δέντρα για να μην παρασυρθούν από τα νερά που ανέβηκαν ξαφνικά. Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η άνοδος των νερών θύμιζε τσουνάμι.

Πάρα πολλοί δρόμοι της περιοχής είναι αδιάβατοι και οι αρχές συνέστησαν στους κατοίκους να ανέβουν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο. Περίπου 15 ελικόπτερα έχουν κινητοποιηθεί και προσπαθούν να εντοπίσουν και να απομακρύνουν τους εγκλωβισμένους. Στις κοινότητες της Ατακάμα και στην πόλη Αντοφαγκάστα έχει επιβληθεί από την Τετάρτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευση της κυκλοφορίας και οι ένοπλες δυνάμεις έχουν αναλάβει τον έλεγχο, με απόφαση της κυβέρνησης.

Όλα τα σχολεία έχουν μετατραπεί σε χώρους υποδοχής για τους πληγέντες. Χιλιάδες κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό.

Το πρωί σήμερα η βροχή άρχισε να κοπάζει και έκανε την εμφάνισή του ο ήλιος. "Η πιο κρίσιμη φάση πέρασε", είπε ο Χούλιο Σαράμπια, ο επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Χιλής.

Τα χιλιοστά της βροχής που έπεσαν τις τελευταίες ημέρες είναι δέκα φορές περισσότερα από τα κανονικά, σε αυτήν την περιοχή που είναι συνηθισμένη στην ακραία ξηρασία. Η Ατακάμα είναι γνωστή κυρίως για την ομώνυμη έρημο που θεωρείται ως η πιο άνυδρη του κόσμου. Η περιοχή αυτή είναι ιδανική πάντως για αστρονομικές παρατηρήσεις, λόγω της γεωγραφικής θέσης της αλλά και επειδή είναι αραιοκατοικημένη και επομένως έχει ελάχιστη φωτορύπανση. Για το λόγο αυτό έχουν κατασκευαστεί εκεί κάποια από τα σημαντικότερα αστεροσκοπεία του κόσμου.

Η δημόσια μεταλλευτική εταιρεία Codelco, η σημαντικότερη παραγωγός χαλκού στον κόσμο, αναγκάστηκε επίσης να διακόψει προσωρινά τις δραστηριότητές της στην περιοχή. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Codelco, η οποία παράγει το 11% του χαλκού παγκοσμίως, ανέφερε ότι η εξόρυξη έχει σταματήσει γιατί υπό τις παρούσες συνθήκες "δεν διασφαλίζει η ασφάλεια του προσωπικού".

Την ίδια ώρα, η νότια Χιλή πλήττεται από ξηρασία και έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλες πυρκαγιές.

Σχετικές ειδήσεις