ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Σε θάνατο καταδικάστηκαν έξι άτομα για υποθέσεις τρομοκρατίας

Πακιστάν: Σε θάνατο καταδικάστηκαν έξι άτομα για υποθέσεις τρομοκρατίας

Ο στρατός του Πακιστάν ανακοίνωσε την Πέμπτη (2/4), τις πρώτες έξι καταδίκες σε θάνατο από τα νέα ειδικά στρατοδικεία τα οποία συστάθηκαν για να δικάζουν υποθέσεις τρομοκρατίας μετά την επίθεση των Ταλιμπάν εναντίον ενός σχολείου στην Πεσάβαρ, στην οποία είχαν βρει τον θάνατο 154 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειονότητα μαθητές, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σε μήνυμά του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν, ο υποστράτηγος Άσιμ Μπάτζουα, ανακοίνωσε πως ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Ράχιλ Σαρίφ «επικύρωσε την ποινή του θανάτου σε βάρος έξι σκληρών τρομοκρατών οι οποίοι δικάστηκαν από να νεοσυσταθέντα στρατοδικεία». Μια γυναίκα που κατηγορείτο επίσης για τρομοκρατία καταδικάστηκε σε ισόβια, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε την ταυτότητα των καταδικασθέντων, πάντως ανέφερε ότι εμπλέκονται σε «αποτρόπαιες πράξεις τρομοκρατίας», όπως «μια επίθεση καμικάζι», «ανθρωποκτονίες» ή «καταστροφή περιουσίας». Οι καταδικασθέντες έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν έφεση, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η στρατιωτική πηγή δεν διευκρίνισε εάν οι άνδρες αυτοί πρόσκεινται σε κάποια από τις οργανώσεις που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζει το Ισλαμαμπάντ.

Το Πακιστάν ήρε το μορατόριο στην επιβολή της θανατικής ποινής το οποίο ίσχυε από το 2008 μετά την επίθεση της Πεσάβαρ, την πιο πολύνεκρη στην ιστορία της χώρας που υφίσταται συχνά τρομοκρατικές επιθέσεις. Έκτοτε έχουν εκτελεστεί 65 καταδικασθέντες σε θάνατο, κάτι που έχουν καταδικάσει ο ΟΗΕ, η ΕΕ και οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο Πακιστάν υπάρχουν περίπου 8.000 θανατοποινίτες στις φυλακές, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σχετικές ειδήσεις