ΚΟΣΜΟΣ

Σιίτες πολιτοφύλακες φεύγουν από το Τικρίτ αφού πρώτα το λεηλάτησαν

Σιίτες πολιτοφύλακες φεύγουν από το Τικρίτ αφού πρώτα το λεηλάτησαν

Σιίτες πολιτοφύλακες άρχισαν σήμερα να φεύγουν από την πόλη Τικρίτ έπειτα από συμφωνία που υπήρξε μεταξύ της κυβέρνησης και αξιωματούχων της επαρχίας Σαλαχουντίν και μετά τις διαμαρτυρίες κατοίκων ότι ορισμένοι πολιτοφύλακες πέρασαν μέρες ολόκληρες λεηλατώντας τη σουνιτική πόλη, μετά τη βοήθεια που είχαν προσφέρει στις ιρακινές δυνάμεις για την ανακατάληψή της.

Το Τικρίτ τελούσε εδώ και σχεδόν 10 μήνες υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

"Από σήμερα το απόγευμα, οι (πολιτοφύλακες) άρχισαν να φεύγουν από την πόλη και να κατευθύνονται στις περιοχές έξω από αυτήν", δήλωσε ο Αχμεντ Αλ Κράιμ, επικεφαλής του συμβουλίου του Τικρίτ και της επαρχίας Σαλαχουντίν. "Οι λεηλασίες και οι βανδαλισμοί περιουσιών κατοίκων σταμάτησαν σήμερα και η κατάσταση βελτιώνεται".

Η απόφαση για την αποχώρηση των πολιτοφυλάκων από το Τικρίτ ελήφθη έπειτα από τη συνάντηση του σιίτη πρωθυπουργού Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι με αξιωματούχους της επαρχίας Σαλαχουντίν.

H πόλη Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέιν, ανακαταλήφθηκε την Τετάρτη από τις ιρακινές δυνάμεις με την υποστήριξη σιιτών πολιτοφυλάκων και των αεροπορικών επιδρομών του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού.

Σχετικές ειδήσεις