ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Χάος στο Άντεν με συγκρούσεις Χούτι-πολιτοφυλακής

Υεμένη: Χάος στο Άντεν με συγκρούσεις Χούτι-πολιτοφυλακής

Εκκλήσεις προς τους κατοίκους να συμμετάσχουν στον τζιχάντ εναντίον των σιιτών ανταρτών που προσπαθούν να καταλάβουν την πόλη, απηύθυναν τα τεμένη στο Άντεν της Υεμένης, την ίδια ώρα που δεκάδες Χούτι συγκρούονταν με μέλη των τοπικών πολιτοφυλακών.

Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι αρκετά σπίτια είχαν πάρει φωτιά αφού επλήγησαν από ρουκέτες, ενώ οι οικογένειες παρέμεναν στα σπίτια τους καθώς μαίνονταν οι μάχες στους δρόμους.

Οι Χούτι, που πρόσκεινται στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, προωθήθηκαν στο Κράιταρ σήμερα το πρωί με ένα άρμα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, επεσήμανε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Τα τεμένη του Κράιταρ καλούσαν από τα μεγάφωνά τους τους κατοίκους να ξεκινήσουν ιερό πόλεμο εναντίον των Χούτι.

«Ο Θεός είναι μεγάλος. Ξεσηκωθείτε για τον τζιχάντ!», μετέδιδαν.

Η μάχη για το κέντρο της παλιάς πόλης του Άντεν μαίνεται μία ημέρα αφού μαχητές από την πόλη ανακοίνωσαν ότι απώθησαν τους Χούτι και τους συμμάχους τους από τις θέσεις που είχαν καταλάβει στις βόρειες συνοικίες της πόλης, αποκόπτοντας τις γραμμές εφοδιασμού των σιιτών ανταρτών προς το κέντρο.

Τρεις εκρήξεις συγκλόνισαν βόρειες συνοικίες του Άντεν σήμερα, με τους κατοίκους να λένε ότι πρόκειται για βομβαρδισμούς από τον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό. Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι τα πλήγματα φαίνονταν να έχουν στόχο αποθήκες όπλων.

Ιρανικά πολεμικά πλοία στον κόλπο του Άντεν

Στο μεταξύ το Ιράν έστειλε δύο πολεμικά πλοία στον κόλπο του Άντεν σήμερα, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης, αποκτώντας στρατιωτική παρουσία στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης.

Τα ιρανικά πολεμικά πλοία θα περιπολούν τον κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με τον αντιναύαρχο Χαμπιμπολάχ Σαγιαρί.

Εξάλλου στο Πακιστάν κάποιοι βουλευτές τάχθηκαν σήμερα κατά της στρατιωτικής επέμβασης της χώρας τους στην Υεμένη, καθώς συνεχίστηκε στη βουλή η συζήτηση για το αίτημα της Σαουδικής Αραβίας να συμμετάσχει το Ισλαμαμπάντ στη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Χούτι.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ αναμένεται να φτάσει σήμερα στο Πακιστάν, όπου θα καλέσει το Ισλαμαμπάντ να απορρίψει το αίτημα της Σαουδικής Αραβίας.

«Η Υεμένη δεν είναι δικός μας πόλεμος. Η συμβουλή μας προς την κυβέρνηση είναι ότι ο στρατός δεν πρέπει να πάει», είπε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Σιρίν Μαζάρι.

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ έχει επισημάνει ότι θα υπερασπιστεί «την εδαφική ακεραιότητα» της Υεμένης, χωρίς όμως να διευκρινίσει τι δεσμεύσεις έχει δώσει ούτε καν αν έχει δώσει.

Σχετικές ειδήσεις