ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Παραγγελία 36 μαχητικών αεροσκαφών Rafale στη Γαλλία

Ινδία: Παραγγελία 36 μαχητικών αεροσκαφών Rafale στη Γαλλία

Αίτημα στη Γαλλία να αγοράσει 36 μαχητικά τύπου Rafale έκανε η Ινδία, εντούτοις αυτή η αγορά δεν σχετίζεται με μια πολύ μεγαλύτερη παραγγελία, την οποία ακόμη διαπραγματεύονται οι δύο χώρες.

Η αγορά των 36 μαχητικών που κατασκευάζει η Ντασό, την οποία ανακοίνωσε ο Μόντι, παραμένει «χωριστή από τη σύμβαση η οποία συζητείται για τρία χρόνια», ανέφερε πηγή από το ινδικό υπουργείο Άμυνας.

Η αξία της μεγαλύτερης παραγγελίας — αφορά συνολικά 126 μαχητικά — αποτιμάται πλέον σε περίπου 20 δισεκατ. δολάρια, αν και αρχικά το κόστος υπολογιζόταν ότι θα ανέλθει σε $12 δισεκ., κυρίως επειδή το Νέο Δελχί θέτει ως προϋπόθεση την μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας και την κατασκευή των 108 από τα μαχητικά αυτά εντός Ινδίας.

Ο Μόντι γνωστοποίησε τη Μ. Παρασκευή ότι «ζήτησα από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να μας παραδοθούν 36 Rafale με το κλειδί στο χέρι. Τους όρους και τις προϋποθέσεις θα διαπραγματευθούν οι υπηρεσίες μας, οι οποίες θα συζητήσουν σε βάθος για να προχωρήσουμε».

Το συμβόλαιο αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 4 δισεκ. ευρώ, καθώς η τιμή κάθε Ραφάλ προς εξαγωγή εκτιμάται πως ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ χωρίς οπλισμό.

Σχετικές ειδήσεις