ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ξεσηκώθηκαν οι εργαζόμενοι σε ταχυφαγεία

ΗΠΑ: Ξεσηκώθηκαν οι εργαζόμενοι σε ταχυφαγεία

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε 230 αμερικανικές πόλεις οργανώθηκαν χθες, Τετάρτη (15/04), από το κίνημα «Fast for 15», που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια στις ΗΠΑ και το οποίο επιδιώκει την αύξηση του κατώτατου μισθού των εργαζομένων στα ταχυφαγεία.

Αρχικά, το κίνημα "Fast for 15" επικεντρώθηκε στους εργαζόμενους σε ταχυφαγεία, αλλά από το 2012 που ξεκίνησε συνεχίζει να επεκτείνεται και σήμερα έχει συμπεριλάβει και τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στα αεροδρόμια και στις υπηρεσίες φροντίδας κατ' οίκον.

Οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους τομείς ζητούν από τους εργοδότες τους αύξηση του κατώτατου μισθού που σήμερα ανέρχεται σε 7,25 δολάρια την ώρα. Υποστηρίζουν ότι το ωρομίσθιο αυτό δεν είναι αρκετό για να ζήσει μία οικογένεια και ζητούν να αυξηθεί σε 15 δολάρια.

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας διοργανώθηκαν σκοπίμως χθες ώστε να συμπέσουν με την ημέρα απόδοσης του φόρου στις ΗΠΑ.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν χθες τα ξημερώματα έξω από ένα ταχυφαγείο της αλυσίδας McDonald's στη Νέα Υόρκη με πολλούς εκατοντάδες διαδηλωτές, ενώ το απόγευμα σε ώρα αιχμής πραγματοποιήθηκε πορεία στην Times Square.

Οι εταιρείες fast food και λιανεμπορίου έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται στο αίτημα των διαδηλωτών, αλλά με μικρότερες από τις επιθυμητές αυξήσεις.

Τα πολυκαταστήματα Wal-Mart ανακοίνωσαν φέτος ότι θα αυξήσουν σε 9 δολάρια το ωρομίσθιο των εργαζομένων τους αρχής γενομένης από τον Απρίλιο και το 2016 σε 10 δολάρια.

Τα McDonald's ανακοίνωσαν ότι στα καταστήματα που ανήκουν στην εταιρεία το ωρομίσθιο θα αυξηθεί σε 9 δολάρια, αλλά αυτό δεν θα ισχύει για το 90% και άνω των 14.000 καταστημάτων τα οποία λειτουργούν με franchise.

Το ζήτημα των μισθών αναμένεται να κυριαρχήσει και στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές του 2016.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι είναι άδικο να υπάρχουν πολλές οικογένειες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά «την ώρα που ο μέσος μισθός ενός διευθύνοντος συμβούλου είναι περίπου 300 φορές υψηλότερος από εκείνον του μέσου εργαζόμενου».

Σχετικές ειδήσεις