ΚΟΣΜΟΣ

Δυο όμηροι νεκροί σε επιχείρηση των ΗΠΑ κατά της Αλ Κάιντα

Δυο όμηροι νεκροί σε επιχείρηση των ΗΠΑ κατά της Αλ Κάιντα

Ένας Αμερικανός και ένας Ιταλός όμηρος σκοτώθηκαν σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση των ΗΠΑ στη μεθόριο Αφγανιστάν – Πακιστάν τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε την Πέμπτη (20/04) ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρας σε διάγγελμά του τα συλλυπητήριά του στις οικογένεις των θυμάτων, λέγοντας ότι αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για το θάνατο των ομήρων και έχει διατάξει να γίνει άμεση έρευνα.

Στην αμερικανική επιχείρηση σκοτώθηκαν ο Αμερικανός εργολάβος Γουόρεν Γουέινσταϊν, ο οποίος είχε πέσει στα χέρια της Αλ Κάιντα το 2011, και ο Ιταλός Τζοβάνι Λο Πόρτο, ο οποίος κρατούνταν όμηρος από το 2012.

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να επισημάνει ότι στη συγκεκριμένη αντιτρομοκρατική επιχείρηση με drone κατά κρησφύγετου της Αλ Κάιντα, δεν υπήρχαν πληροφορίες που να αναφέρουν ότι βρίσκονταν όμηροι στην περιοχή.

«Βάσει των πληροφοριών που διαθέταμε εκείνη την περίοδο, περιλαμβανομένων εκατοντάδων ωρών παρακολούθησης, πιστεύαμε ότι αυτό ήταν ένα συγκρότημα της Αλ Κάιντα, δεν βρίσκονταν εκεί πολίτες και η σύλληψη των τρομοκρατών ήταν αδύνατη», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στην επιχείρηση που κατέληξε στο θάνατο των ομήρων έπεσε νεκρός ο Αμερικανός Αχμέντ Φαρούκ, ο οποίος σύμφωνα με τις ΗΠΑ ήταν αρχηγικό μέλος της Αλ Κάιντα, ενώ και δεύτερος Αμερικανός που ανήκε στους κόλπους της οργάνωσης, ο Άνταμ Γκαντάχ, σκοτώθηκε πιθανότατα σε διαφορετική αμερικανική επιχείρηση στην ίδια περιοχή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.