ΚΟΣΜΟΣ

Σε εξέλιξη η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό

Σε εξέλιξη η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των εκατοντάδων νεκρών μεταναστών της Μεσογείου τήρησαν οι ηγέτες των «28» της ΕΕ προτού ξεκινήσουν οι εργασίες της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό.

Προσχέδια των αποφάσεων της Συνόδου που κυκλοφορούν στον ευρωπαϊκό Τύπο μιλούν για ενίσχυση των κεφαλαίων που προβλέπονται για τις επιχειρήσεις στα νερά της Μεσογείου.

Σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προτείνεται να διπλασιαστεί από τα 3 στα 6 εκατ. ευρώ ο μηνιαίος προϋπολογισμός για τη Frontex, με στόχο να ενισχυθούν τα μέσα των «Τρίτων» και «Ποσειδών».

Στο προσχέδιο αναφέρεται επίσης και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των δικτύων των διακινητών. Πρέπει «να αναλάβουμε συστηματικές προσπάθειες προκειμένου να αναγνωρίζουμε, να αιχμαλωτίζουμε και να καταστρέφουμε τα πλοία προτού τα χρησιμοποιήσουν οι διακινητές» αναφέρεται στο προσχέδιο που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από την πλευρά του, το Reuters επικαλείται ξεχωριστά προσχέδιο των αποφάσεων, στο οποίο προβλέπεται η ανασύσταση της επιχείρησης της Mare Nostrum.

Ο άλλος πυλώνας του σχεδίου αφορά την υποδοχή των μεταναστών και των προσφύγων.

Προτείνεται στα κράτη να υποδέχονται «τουλάχιστον 5.000 πρόσωπα που θα έχουν λάβει το καθεστώς του πρόσφυγα» στο πλαίσιο ενός σχεδίου επανεγκατάστασης.

Τέλος, ο βρετανικός Guardian επικαλείται από την πλευρά του προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο κάνει λόγο για μόνο 5.000 θέσεις μετεγκατάστασης και επαναπροώθηση των υπολοίπων. Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει επίσης ότι οι ελπίδες για σημαντική επέκταση του ρόλου των επιχειρήσεων οδεύουν πως διάψευση.

Σχετικές ειδήσεις