ΚΟΣΜΟΣ

Στη Βραζιλία έφτασε η τέφρα του ηφαιστείου Καμπούλκο

Στη Βραζιλία έφτασε η τέφρα του ηφαιστείου Καμπούλκο

Ως τη νότια Βραζιλία έχει φτάσει η τέφρα από το ηφαίστειο Καλμπούκο της Χιλης το οποίο εξερράγη την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που οδήγησε πολλές αεροπορικές στην απόφαση να αναβάλουν πτήσεις από και προς τις πρωτεύουσες της Χιλής, της Αργεντινής και της Ουρουγουάης.

Το Καλμπούκο, που θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα από τα συνολικά 2.000 ηφαίστεια στην επικράτεια της Χιλής, εξερράγη δύο φορές μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες, την Τετάρτη και την Πέμπτη, εκτοξεύοντας ένα εντυπωσιακό νέφος τέφρας και διάπυρων υλικών σε ύψος 17 χιλιομέτρων και σκεπάζοντας κοντινές πόλεις κάτω ένα παχύ χαλί γκρίζας στάχτης.

Οι αρχές της Χιλής όρισαν μια περίμετρο ασφαλείας σε ακτίνα 20 χλμ. γύρω από τον κρατήρα του Καλμπούκο, το οποίο βρίσκεται περίπου 1.000 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγο, κι απομάκρυναν από τις εστίες τους πάνω από 6.500 κατοίκους της περιοχής.

“Η επικίνδυνη φύση αυτού του είδους της ηφαιστειακής δραστηριότητας κι η αστάθεια του ηφαιστείου αυτή τη στιγμή, που μπορεί να σημαίνει συνέχιση της έντονης δραστηριότητας βραχυπρόθεσμα, υποδεικνύουν ότι πρέπει να διατηρήσουμε σε ισχύ την περίμετρο” αυτή, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Χιλής, η ONEMI.

Οι Άρχές επέτρεψαν στους κατοίκους που απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους να επιστρέψουν για μερικές ώρες για να ελέγξουν τα σπίτια τους, τα ζώα τους και να πάρουν ό,τι τους είναι απολύτως απαραίτητο.

Ορισμένα σπίτια και σχολεία που βρίσκονταν κοντά στον κρατήρα του ηφαιστείου κατέρρευσαν υπό το βάρος της ηφαιστειακής τέφρας.

Η τέφρα αυτή αποτελεί απειλή για τις πτήσεις, καθώς τα σωματίδια που περιέχει μπορούν να καταστρέψουν τις μηχανές και τις ατράκτους αεροσκαφών.

Με τους ανέμους να ωθούν τα σύννεφα της ηφαιστειακής τέφρας βορειοανατολικά, στην Αργεντινή, η κίνηση των αεροσκαφών έχει πληγεί περισσότερο σε αυτή τη χώρα μέχρι τώρα. Πάντως ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Αργεντινής δήλωσε ότι χθες Σάββατο (25/04) η κατάσταση ήταν “πολύ καλύτερη” από ό,τι προχθές.

«Τα αεροδρόμια (του Μπουένος Άιρες) λειτουργούν κανονικά. Το πρώτο σύννεφο τέφρας πέρασε και το δεύτερο κινείται. Η American Airlines δεν εκτελεί πτήσεις με δική της πρωτοβουλία, το ίδιο και η Delta Air Lines και η United. Αποτιμούν την κατάσταση σε καθημερινή βάση», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της γεωλογικής υπηρεσίας της Χιλής προειδοποίησε προχθές Παρασκευή ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα ενδέχεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Σχετικές ειδήσεις