ΚΟΣΜΟΣ

Επίσημη αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους από το Βατικανό - Αντιδρά το Ισραήλ

Επίσημη αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους από το Βατικανό - Αντιδρά το Ισραήλ

Τη ντε φάκτο αναγνώριση της Παλαιστίνης δρομολογεί το Βατικανό με την κατάρτιση διμερούς συμφωνίας με το Παλαιστινιακό Κράτος, σχετικά με τα δικαιώματα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Η συμφωνία «αποσκοπεί να βελτιώσει τη ζωή και τις δραστηριότητες της Καθολικής Εκκλησίας και της αναγνώρισης της σε δικαστικό επίπεδο», δήλωσε ο Μονσινιόρος Αντουάν Καμιλέρι, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, που ηγήθηκε της εξαμελούς αντιπροσωπείας στις συνομιλίες.

Το κείμενο της συνθήκης, αντικείμενο διαπραγματεύσεων που κρατούσαν 15 χρόνια, έχει ολοκληρωθεί και θα υπογραφεί επίσημα από τις αρμόδιες αρχές «στο κοντινό μέλλον», σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο μερών που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Βατικανό.

Αν και το Βατικανό κάνει λόγο περί «Κράτους της Παλαιστίνης» από τις αρχές του 2013, Παλαιστίνιοι σημειώνουν ότι η υπογραφή της συμφωνίας αυτής θα ισοδυναμεί με «μια ντε φάκτο αναγνώριση» του κράτους τους, ενώ από τη δική του πλευρά το Ισραήλ τονίζει την «απογοήτευσή του» για την απόφαση αυτή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Αξιωματούχοι στο Βατικανό τόνισαν ότι παρόλη τη σημασία της συμφωνίας, η ίδια δεν συνιστά την πρώτη αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους από την Αγία Έδρα.

«Έχουμε αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης από τότε που αναγνωρίσθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και είναι ήδη καταχωρημένο ως Παλαιστινιακό Κράτος στο επίσημο ετήσιο ημερολόγιο μας», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι.

Την 29η Νοεμβρίου 2012 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα που αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως κράτος με ιδιότητα παρατηρητή, που είχε γίνει τότε αποδεκτό από το Βατικανό, που μοιράζεται την ίδια ιδιότητα στον ΟΗΕ.

Πριν από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψης του στην Μέση Ανατολή, ο Πάπας Φραγκίσκος ενθουσίασε τους παλαιστίνιους οικοδεσπότες του, κάνοντας αναφορά στο «Παλαιστινιακό Κράτος», προσφέροντας την υποστήριξη του στην προσπάθεια τους για πλήρη αναγνώριση της κρατικής τους υπόστασης.

Σε συνέντευξη του στην επίσημη εφημερίδα του Βατικανού L'Osservatore Romano, ο Καμιλέρι δήλωσε πως ήλπιζε πως η συμφωνία θα βοηθήσει έμμεσα το Παλαιστινιακό Κράτος στις σχέσεις του με το Ισραήλ.

«Θα ήταν θετικό αν η συμφωνία μπορούσε με κάποιο τρόπο να βοηθήσει στην εγκαθίδρυση και στην αναγνώριση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και δημοκρατικού Παλαιστινιακού Κράτους που θα ζει ειρηνικά και σε καθεστώς ασφάλειας με το Ισραήλ και τους γείτονες του», ανέφερε.

Σχετικές ειδήσεις