ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ένας στρατιωτικός νεκρός, τρεις τραυματίες σε 24 ώρες

Ουκρανία: Ένας στρατιωτικός νεκρός, τρεις τραυματίες σε 24 ώρες

Ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε 24 ώρες, ανακοίνωσε χθες Σάββατο (17/5) ένας εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, ο Ολεξάντρ Μοτούζιανικ

Παράλληλα σε επίσκεψή της στο Κίεβο η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Βικτόρια Νούλαντ κάλεσε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών οι οποίες υπεγράφησαν στο Μινσκ τον Φεβρουάριο και προέβλεπαν κυρίως την κατάπαυση του πυρός.

«Η κατάσταση στην περιοχή όπου διεξάγεται η αντιτρομοκρατική επιχείρηση παραμένει τεταμένη. Οι αντάρτες παραβιάζουν συχνά την εκεχειρία. Τα κακοποιά στοιχεία συνεχίζουν να συγκεντρώνουν στρατιωτικό εξοπλισμό, πυρομαχικά και ανθρώπινους πόρους κατά μήκος της γραμμής του μετώπου», δήλωσε ο Μοτούζιανικ χρησιμοποιώντας την ορολογία του Κιέβου για τους αυτονομιστές.

«Οι ουκρανοί στρατιώτες ενισχύουν τις αμυντικές τους γραμμές», συνέχισε.

Από τη δική τους πλευρά οι φιλορώσοι αυτονομιστές έκαναν επίσης λόγο για παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από τις ουκρανικές δυνάμεις. «Σε 24 ώρες, καταγράψαμε όχι λιγότερα από 19 επεισόδια κατά τα οποία οι ουρανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ στο έδαφος της (αυτοανακηρυγμένης) Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», δήλωσε το υπουργείο Άμυνας των ανταρτών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων που έχουν ιδρύσει.

Κατά την επίσκεψή της στο Κίεβο η Νούλαντ επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει πλήρης εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να συμβάλει στην διαδικασία. Οι ΗΠΑ, ανέφερε, επιθυμούν να «εμβαθύνουν τη δέσμευσή τους για να βοηθήσουν τα διάφορα μέρη να εφαρμόσουν πλήρως» τις συμφωνίες του Μινσκ. Η Νούλαντ, η οποία συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, είπε ακόμη πως αναχώρησε από τη χώρα με μια «νέα αίσθηση αισιοδοξίας».

«Γνωρίζουμε ότι (...) οι μεταρρυθμίσεις είναι επώδυνες. Αλλά εσείς (σ.σ. οι Ουκρανοί) βρίσκεστε στο σωστό δρόμο για ένα πιο δημοκρατικό κράτος», ανέφερε η ίδια.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος διαρκεί πάνω από έναν χρόνο, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 6.100 ανθρώπους.