ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: 100 χρόνια «Εθνικός Κήρυκας»

ΗΠΑ: 100 χρόνια «Εθνικός Κήρυκας»

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, αντάξια της ιστορίας του, τίμησε η ελληνική Ομογένεια της Αμερικής τα 100 χρόνια ζωής του «Εθνικού Κήρυκα», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας στην Αμερική και σε όλον τον Απόδημο Ελληνισμό.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, συμμετείχαν 430 προσκεκλημένοι. Επρόκειτο για μια εκδήλωση-αναδρομή στις συνταρακτικές στιγμές στη ζωή της Ομογένειας, της Ελλάδας και της Κύπρου, που ξεκινούσε μέσα από τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας -με μορφή φωτογραφιών αναρτημένων από την είσοδο, ακόμη, της Κεντρικής Βιβλιοθήκης και κατέληγε σε μορφή προβολών -πλαισιώνοντας τη σκηνή της κεντρικής αίθουσας της δεξίωσης, όπου παρατέθηκε το επίσημο δείπνο.

Για μια εφημερίδα «καθρέφτη», «εκφραστή», «εμπνευστή», «έπαλξη» και «οραματιστή της Ομογένειας» μίλησαν στα μηνύματα που απέστειλαν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, οι ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Τιμή με την παρουσία τους έδωσαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, ο πρώην γερουσιαστής του Μέριλαντ Πολ Σαρμπάνης και ο γιος του-βουλευτής Τζον Σαρμπάνης, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου στον ΟΗΕ, οι πρέσβεις της Ελλάδας Αικατερίνη Μπούρα και της Κύπρου Νίκος Αιμιλίου, οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη πρέσβεις Γεώργιος Ηλιόπουλος και Βασίλειος Φιλίππου αντίστοιχα, ηγέτες όλων των μεγάλων οργανώσεων της Ομογένειας και των κοινοτήτων, ευεργέτες της ελληνικής παιδείας, διευθυντές και δάσκαλοι, αφοσιωμένοι αναγνώστες και υποστηρικτές του «Εθνικού Κήρυκα». Παρούσα ήταν και όλη η οικογένεια του «Εθνικού Κήρυκα».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος ανέπεμψε την προσευχή, ευχήθηκε υπέρ υγείας και μακροημέρευσης του εκδότη-διευθυντή Αντώνη Η. Διαματάρη και του δώρισε το Λεξικό των Μυκηναϊκών Τεχνικών Όρων και μια Διαθήκη του 18ου αιώνα, που -ενώ είναι χειρόγραφη- έχει τυπωθεί σε πιεστήριο. Οπως τόνισε η Αρχιεπίσκοπος Αμερικής «ο κ. Διαματάρης έχει το δικαίωμα να τα έχει στο γραφείο του, γιατί για έναν αιώνα εργάζεται για την διατήρηση και διαιώνιση της ελληνικής γλώσσας».

Σχετικές ειδήσεις