ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Έτοιμος για αλλαγές στρατηγικής εν όψει εκλογών ο Ραχόι

Ισπανία: Έτοιμος για αλλαγές στρατηγικής εν όψει εκλογών ο Ραχόι

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ανοικτός σε αλλαγές στρατηγικής, για πρώτη φορά αφότου το κόμμα του υπέστη βαριές απώλειες στις τοπικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν το περασμένο σαββατοκύριακο, μόλις μερικούς μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Ο κ. Ραχόι - το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του οποίου έχασε 2,5 εκατομμύρια ψήφους σε σχέση με τις επιδόσεις του πριν από τέσσερα χρόνια στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές - δεν είπε συγκεκριμένα κατά πόσον προτίθεται να προβεί σε ανασχηματισμό ή να αλλάξει πολιτική.

Όμως ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει δεχθεί πιέσεις ακόμη και από το εσωτερικό του κόμματός του τις τελευταίες ημέρες να αλλάξει πορεία, παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη και είπε ότι τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά.

«Είναι σαφές ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν κάναμε καλά, θα πρέπει να το σημειώσουμε», είπε ο κ. Ραχόι σε συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν επικεφαλής επιχειρήσεων και πολιτικοί στο Σίτσες, στο βόρειο τμήμα της Ισπανίας. «Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αλλάξουμε και θα το κάνουμε, αν και όχι όσον αφορά την οικονομική πολιτική μας», πρόσθεσε.

Το PP στηρίζεται εν πολλοίς στην ανάκαμψη της οικονομίας προκειμένου να εξασφαλίσει μία δεύτερη θητεία στην εξουσία μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, αν και το μήνυμα δεν έχει ακόμη πείσει τους ψηφοφόρους.
Η Ισπανία αναπτύσσεται και πάλι με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρωζώνη, όμως σχεδόν ένας στους τέσσερις που αποτελούν τον ενεργό πληθυσμό παραμένει χωρίς εργασία, ενώ οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται.

Νέα κόμματα, ανάμεσά τους το αριστερό Podemos ("Μπορούμε") που τάσσεται κατά της λιτότητας και το φιλικά προσκείμενο στις αγορές κεντρώο Ciudadanos (Πολίτες) κατέγραψαν μεγάλα κέρδη μεταξύ των ψηφοφόρων, αφού διεξήγαγαν σκληρή εκστρατεία κατά της διαφθοράς.

Το PP κέρδισε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις εκλογές της 24ης Μαΐου αλλά έχασε την πλειοψηφία σε πολλές σημαντικές περιφέρειες.