ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Απέτυχε ο διεθνής συνασπισμός απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος

Ιράκ: Απέτυχε ο διεθνής συνασπισμός απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ Αμπάντι κατήγγειλε σήμερα (02/06/2015) την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας στον αγώνα κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και την έλλειψη υποστήριξης της χώρας του που αντιμετωπίζει την προέλαση των δυνάμεων των τζιχαντιστών.

"Πιστεύω ότι πρόκειται για αποτυχία της διεθνούς κοινότητας. Σε ό,τι αφορά την υποστήριξη προς το Ιράκ, υπάρχουν πολλά λόγια, αλλά λίγα έργα επί του πεδίου", κατήγγειλε ο ιρακινός πρωθυπουργός στο Παρίσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγο πριν από την έναρξη διάσκεψης του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η χώρα του δεν έχει αρκετή βοήθεια σε όπλα και πυρομαχικά. "Δεν έχουμε λάβει αρκετά, σχεδόν τίποτε. Δεν μπορούμε να υπολογίζουμε παρά σε εμάς τους ίδιους", πρόσθεσε.

"Εξαιτίας χρηματοπιστωτικών προβλημάτων, δεν είμαστε σε θέση να κλείσουμε νέα συμβόλαια προμήθειας όπλων. Οι περισσότερες συμφωνίες κλείστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση με τους Ρώσους. Οι Ρώσοι τελούν πλέον υπό το καθεστώς αμερικανικών κυρώσεων και είναι πολύ δύσκολο να πληρώσουμε για να αποκτήσουμε αυτά τα όπλα. Τα χρήματα βρίσκονται στην τράπεζα , αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε στη διάθεσή μας...Δεν ζητούμε όπλα, αλλά σάς παρακαλούμε αφήστε μας να αγοράσουμε πιο εύκολα όπλα", επέμεινε.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος περιλαμβάνει στις τάξεις της ξένους μαχητές, είπε. "Αυτό που βλέπω στο Ιράκ είναι ένας αυξημένος σε σχέση με πριν αριθμός ξένων μαχητών", δήλωσε διευκρινίζοντας ότι στο παρελθόν οι ιρακινοί μαχητές ήταν το 58%, έναντι του 42% των ξένων, ενώ σήμερα τα δεδομένα έχουν ανατραπεί, με 60% των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους να προέρχονται από άλλες χώρες, έναντι 40% Ιρακινών.

"Υπάρχει ένα διεθνές πρόβλημα, πρέπει να επιλυθεί. Πρέπει να εξηγήσουμε για ποιον λόγο τρομοκράτες έρχονται από τη Σαουδική Αραβία, τον Κόλπο, την Αίγυπτο, τη Συρία, την Τουρκία και ευρωπαϊκές χώρες. Χρειάζεται πολιτική δουλειά των εταίρων μας στον συνασπισμό" για το θέμα αυτό, είπε ο ιρακινός πρωθυπουργός.

Σχετικές ειδήσεις