ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δύο νεκροί από την έκρηξη σε προεκλογική συγκέντρωση (video & pics)

Τουρκία: Δύο νεκροί από την έκρηξη σε προεκλογική συγκέντρωση (video & pics)

Με αίμα βάφτηκε προεκλογική συγκέντρωση του σημαντικότερου κουρδικού κόμματος στο Ντιγιάρμπακιρ – Δύο οι νεκροί, δεκάδες οι τραυματίες.

Δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία, άλλο ένα αιματηρό επεισόδιο ήρθε να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο: Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από εκατό ακόμη τραυματίστηκαν, όταν σημειώθηκαν δύο εκρήξεις — η αιτία των οποίων παραμένει μέχρι στιγμής απροσδιόριστη — σε προεκλογική συγκέντρωση του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε απόψε ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας Μεχντί Εντέρ.

patlama copy

Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σε μικρή απόσταση από έναν μετασχηματιστή τάσης του δικτύου ηλεκτροδότησης σε κεντρική πλατεία του Ντιάρμπακιρ όπου είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του HDP για να ακούσουν την ομιλία του ηγέτη του κόμματος Σελαχατίν Ντεμίρτας.

Αρχικά, τα τουρκικά δίκτυα μετέδωσαν πως η έκρηξη σημειώθηκε σε έναν ηλεκτρικό μετασχηματιστή εγκατεστημένο σε μια πλατεία του Ντιάρμπακιρ, στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων ανήκουν στην κουρδική μειονότητα. Την εκδοχή αυτή, ωστόσο, απέρριψε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, που δήλωσε ότι η έκρηξη στο Ντιάρμπακιρ, λίγη ώρα πριν ανέβει στο βήμα για να μιλήσει στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του HDP ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμίρτας, δεν οφειλόταν σε βλάβη μετασχηματιστή τάσης του δικτύου ηλεκτροδότησης.

«Τα πρώτα ευρήματά μας δείχνουν ότι η έκρηξη δεν σημειώθηκε (...) στον μετασχηματιστή τάσης», είπε ο Γιλντίζ, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν απευθείας από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk.

Η συγκέντρωση ακυρώθηκε, ο Ντεμίρτας δεν εκφώνησε την ομιλία του, ενώ σε δηλώσεις του κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι. «Οι αντίπαλοί μας θέλουν να προκαλέσουν χάος», τόνισε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter.

patlama

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δεσμεύθηκε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για το συμβάν. «Θα εξακριβώσουμε εάν πρόκειται για έκρηξη (η οποία οφείλεται σε βλάβη) μετασχηματιστή, για μια επίθεση ή πρόκληση», τόνισε ο Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε προεκλογική συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος AK στη Γκαζιαντέπ.

patlama 2

Ασθενοφόρα έφθασαν αμέσως στον τόπο του ατυχήματος για να παραλάβουν τους τραυματίες. Η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου στην Τουρκία έχει αμαυρωθεί από πολυάριθμα βίαια επεισόδια, στην πλειονότητα των οποίων στόχος ήταν το HDP.

patlama

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν τω μεταξύ, χαρακτήρισε “προβοκάτσια”, σχεδιασμένη για την υπονόμευση της ειρήνης στη χώρα, τις δύο εκρήξεις σε προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στο Ντιάρμπακιρ.

Σχετικές ειδήσεις