ΚΟΣΜΟΣ

Στο Βελιγράδι σήμερα η Α. Μέρκελ

Στο Βελιγράδι σήμερα η Α. Μέρκελ

Το Βελιγράδι επισκέπτεται σήμερα, αργά το απόγευμα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο περιοδείας της στα δυτικά Βαλκάνια. Η κ. Μέρκελ θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενώ θα γίνει δεκτή και από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συνομιλίες αυτές αφορούν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη Σερβία, το ζήτημα του Κοσόβου και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας εκτιμά ότι η κ. Μέρκελ δεν θα είναι και τόσο ευχάριστη στο θέμα του Κοσόβου και θα προσπαθήσει να πιέσει ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, για την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών και την ομαλοποίηση των σχέσεων γενικότερα.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, άλλωστε, αναφερόμενος, πρόσφατα, σε συνέντευξη του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, στις προσδοκίες από την επίσκεψη Μέρκελ, δήλωσε ότι "η Γερμανίδα καγκελάριος θα εκφραστεί με σκληρά λόγια για το Κόσοβο και κάποια άλλα ζητήματα, αλλά θα χρησιμοποιήσει όμορφες λέξεις για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις".

Ο κ. Βούτσιτς, ως πιστός εκφραστής της πολιτικής λιτότητας, αναμένει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα επαινέσει τα σκληρά μέτρα που εφαρμόζει η σερβική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, όχι μόνο εφαρμόζει όλα τα μέτρα λιτότητας, που προτείνουν το ΔΝΤ και το Βερολίνο, αλλά εμφανίζεται και ως σκληρός επικριτής όσων Ευρωπαίων πολιτικών αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών. Πολλές φορές, άλλωστε, δημόσια δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με τις θέσεις και τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης και χαρακτήρισε μονόδρομο την εφαρμογή σκληρών μέτρων για να επιτευχθεί η οικονομική ανάκαμψη.

Η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας θα αποτελέσει ένα από τα βασικότερα θέματα που θα απασχολήσει τις συνομιλίες που θα έχει η κ. Μέρκελ στο Βελιγράδι. Η Γερμανία, εδώ και ένα χρόνο, εμποδίζει την έναρξη της διαδικασίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας, ζητώντας να υπάρξει σημαντική πρόοδος στην ομαλοποίηση των σχέσεων με το Κόσοβο.

Ένα άλλο θέμα που θα συζητηθεί είναι οι σχέσεις της Σερβίας με την Ρωσία. Το Βερολίνο θεωρεί προϋπόθεση για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων την εναρμόνιση της εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεργάτες της κ. Μέρκελ, μάλιστα, κρίνουν ως ανησυχητικό ακόμη και το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτών στη Σερβία τρέφει συναισθήματα συμπάθειας για τη Ρωσία. Ο βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Γιόχαν Βαντεπούλ, που είναι υπεύθυνος για τις σχέσεις με τη Σερβία, μιλώντας στην εφημερίδα "Πολίτικα" του Βελιγραδίου, με αφορμή την επίσκεψη Μέρκελ, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το γεγονός ότι το 61% των Σέρβων επιθυμεί συμμαχία με τη Ρωσία, όπως αποτυπώθηκε σε πρόσφατη δημοσκόπηση. "Μας ανησυχεί η επιθυμία των Σέρβων για συμμαχία με τη Ρωσία, θέλω να επισημάνω ότι είναι σημαντικό η σερβική κυβέρνηση, στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της χώρας, πρέπει αν εξασφαλίσει την υποστήριξη του λαού", επισήμανε στη συνέντευξή του, στην εφημερίδα "Πολίτικα", Γερμανός βουλευτής.

Μετά το Βελιγράδι, η Γερμανίδα καγκελάριος θα επισκεφτεί το Σεράγεβο, όπου θα έχει συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

Σχετικές ειδήσεις