ΚΟΣΜΟΣ

WikiLeaks: Νέες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές στη γερμανική καγκελαρία από τη NSA

WikiLeaks: Νέες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές στη γερμανική καγκελαρία από τη NSA

Τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, στενών συνεργατών της και προκατόχων της, υπέκλεπτε, επί χρόνια, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), όπως αποκάλυψε ο WikiLeaks.

Σύμφωνα με μία έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος, η NSA κατασκόπευε τη Μέρκελ και το προσωπικό της για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και πολύ πιο εκτεταμένα απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα, ενώ παρακολουθούσε για μεγάλο διάστημα 125 αριθμούς τηλεφώνων ανώτερων και ανώτατων Γερμανών κρατικών αξιωματούχων και πολιτικών.

Ο ιστότοπος έδωσε, μάλιστα, στη δημοσιότητα τα δεδομένα από τουλάχιστον τρεις συνομιλίες της Μέρκελ που υπεκλάπησαν, αλλά και στοιχεία που ανήκουν σε αριθμούς τηλεφώνου της καγκελαρίου, βοηθών της, του γραφείου της, ακόμα και του φαξ της.

«Τα ονόματα που σχετίζονται με ορισμένους από τους στόχους δείχνουν ότι οι υποκλοπές σε βάρος της καγκελαρίας διαπράττονταν πριν από την εποχή της Άνγκελα Μέρκελ, καθώς περιλαμβάνουν μέλη του προσωπικού του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ (κυβέρνησε το διάστημα 1998 - 2002) και του προκατόχου του, Χέλμουτ Κολ» προσθέτει ο WikiLeaks σε ανακοίνωσή του.

Προς το παρόν, πάντως, η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει την αποκάλυψη του ιστότοπου.

Οι υποκλοπές που ήρθαν στο φως σήμερα (8/7) αναφέρονται λεπτομερώς στις επικοινωνίες που είχε η Μέρκελ, το 2009, με τον πρίγκιπα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, για το Ιράν, την ίδια χρονιά, αλλά και με συμβούλους της, το 2011, για την κρίση στην Ευρωζώνη.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι – σύμφωνα πάντα με τον WikiLeaks - τα τηλέφωνα που παρακολουθούσαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες περιλάμβαναν επίσης τα κινητά τηλέφωνα ανώτατων αξιωματούχων στην καγκελαρία, μεταξύ αυτών του Ρόναλντ Ποφάλα, πρώην προσωπάρχη της Μέρκελ.

Σχετικές ειδήσεις