ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία: Για «εθνική ήττα» και αγώνα δρόμου κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ

Συμφωνία: Για «εθνική ήττα» και αγώνα δρόμου κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ

Για «οικονομική ανταρσία» και «εθνική ήττα» κάνουν λόγο τα πρωτοσέλιδα των διεθνών ΜΜΕ αναφερόμενα στο ελληνικό ζήτημα και τη συμφωνία έπειτα από τη μαραθώνια Σύνοδο των χωρών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Με τον Αλέξη Τσίπρα να περιτριγυρίζεται από δημοσιογράφους κυκλοφορούν σήμερα οι Financial Times με άρθρο που τιτλοφορείται: «Ο Τσίπρας αντιμέτωπος με ανταρσία στην Αθήνα μετά το δάνειο των 86 δισ. ευρώ». Η εφημερίδα αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις αλλά και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας έπειτα από την υπογραφή της συμφωνίας.

Το BBC στην ιστοσελίδα του κάνει λόγο για τη «μάχη» που δίνει ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένουν να πείσει τώρα τα μέλη της συγκυβέρνησης να ψηφίσουν τα προαπαιτούμενα μέτρα. Παράλληλα σε άλλο δημοσίευμα περιγράφει το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων με τα 50 δις ευρώ εχεγγύων ελληνικής περιουσίας με τα μελανότερα χρώματα και με τον «σκληρό» τίτλο «Ελλάδα: Ξεπουλώντας τα ασημικά της».

Ως «Εθνική ήττα» χαρακτηρίζει η εφημερίδα Liberation στο πρωτοσέλιδό της την συμφωνία που υπέγραψε χθες τα ξημερώματα η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως η συμφωνία σίγουρα γλύτωσε την Ελλάδα από ένα Grexit, ωστόσο όμως μοιάζει με μια κηδεμονία της Αθήνας παραπέμποντας σε ένα οικονομικό πραξικόπημα.

Το Reuters σε άρθρο του με τίτλο: «Αντιμέτωπος ο Τσίπρας με τη μάχη για τη συμφωνία» αναφέρεται στις δυσκολίες του Έλληνας πρωθυπουργού μετά την υπογραφή του νέου μνημονίου. Όπως σημειώνει το πρακτορείο «ο Έλληνας Πρωθυπουργός αντιμετωπίζει μια σκληρή μάχη για να κερδίσει την υποστήριξη από τους εταίρους του σχετικά με το νέο πακέτο διάσωσης».

«Η Ευρώπη αποφεύγει την κατάρρευση διατηρώντας την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης» γράφει η εφημερίδα Le Monde. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Άνγκελα Μέρκελ δέχθηκε τελικά ένα πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα ύψους 86 δισ. ευρώ σε διάστημα 3 ετών, σε αντάλλαγμα την εφαρμογή δρακόντιων μέτρων.

Σχετικές ειδήσεις