ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σταϊνμάιερ επικρίνει τη στάση που κρατάει το Ισραήλ στη συμφωνία με το Ιράν

Ο Σταϊνμάιερ επικρίνει τη στάση που κρατάει το Ισραήλ στη συμφωνία με το Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επέκρινε την Τρίτη (14/7) την αντίθεση της κυβέρνησης του Ισραήλ στη συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και τις έξι μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δηλώνοντας ότι αυτή θα συμβάλλει στην ασφάλεια στη Μέση Ανατολή.

"Είναι μια υπεύθυνη συμφωνία και το Ισραήλ θα έπρεπε επίσης να την εξετάσει πιο ενδελεχώς και να μην την επικρίνει με τέτοιο τρόπο", είπε ο Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD που θα μεταδοθεί αύριο.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου περιέγραψε τη συμφωνία που συνήφθη ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα 5+1 ως ένα "ιστορικό λάθος" που θα επιτρέψει, όπως έκρινε, στην Τεχεράνη να συνεχίσει να προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Όμως ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας υπενθύμισε ότι η βάση της συμφωνίας είναι η διαφάνεια και η δυνατότητα ελέγχου της συμμόρφωσης του Ιράν προς όσα προβλέπει.

"Βάσει της συμφωνίας το Ιράν οφείλει να δεσμευτεί σε αυτές τις δυνατότητες επαλήθευσης. Και θα διασφαλίσουμε ότι οι δυνατότητες επαλήθευσης θα εκπληρωθούν", τόνισε ο Σταϊνμάιερ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ διεμήνυσε ότι η χώρα του δεν δεσμεύεται από τη συμφωνία, κατήγγειλε ότι πρόκειται για ένα "ιστορικό λάθος" και προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να "αμυνθεί".

Σε μια σύντομη δήλωσή του στον Τύπο, μιλώντας αγγλικά, ο Νετανιάχου φάνηκε επίσης να επαναφέρει στο τραπέζι τη στρατιωτική επιλογή, τονίζοντας: "Το Ισραήλ δεν δεσμεύεται από αυτή τη συμφωνία με το Ιράν καθώς το Ιράν συνεχίζει να επιδιώκει την καταστροφή μας. Πρόκειται να αμυνθούμε σε κάθε περίπτωση". Σε επείγουσα συνεδρίασή του, το συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησης του Ισραήλ τάχθηκε αμέσως μετά εναντίον της συμφωνίας που συνήφθη στη Βιέννη.

Σύμφωνα με ειδικούς πάντως η απειλή του Ισραηλινού πρωθυπουργού να διατάξει στρατιωτική επέμβαση μοιάζει απίθανο να υλοποιηθεί.

Σχετικές ειδήσεις