ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία - BBC: Το ΔΝΤ «ανατίναξε» τη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών;

Συμφωνία - BBC: Το ΔΝΤ «ανατίναξε» τη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών;

Σε άρθρο του ο Ρόμπερτ Πέστον του BBC κάνει λόγο για την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ γύρω από τις «μαύρες» προοπτικές του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι αποτελούν, ουσιαστικά, μια ευθεία επίθεση κατά της Γερμανίας και της απόφασής της να μην διαγράψει μέρους του χρέους.

Όπως σημειώνει ο Πέστον το γεγονός ότι το Ταμείο κάνει λόγο για αύξηση του χρέους στο 200% του ΑΕΠ, με το τέλος του τριετούς προγράμματος, αποτελεί άγρια επίκριση για τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλλαν οι δανειστές στην Αθήνα, δίχως να της προσφέρουν μια κάποια ελάφρυνση στο μη βιώσιμο χρέος της.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 3,5% του ΑΕΠ της, αναφέρει συγκεκριμένα. Στο ίδιο πλαίσιο, οι ρυθμοί ανάπτυξης που προβλέπονται είναι εξωπραγματικά υψηλοί για μια χώρα σαν την Ελλάδα.

Όσο το γιατί το ΔΝΤ δημοσιοποίησε τώρα την έκθεση;

Σύμφωνα με τον Πέστον πρόθεση του ΔΝΤ είναι να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τα πράγματα για τον Αλέξη Τσίπρα, που προσπαθεί να πείσει τη Βουλή για την υπερψήφιση των μέτρων.

Ακόμα το ΔΝΤ αναγκάστηκε να μετέχει και σε αυτό το πρόγραμμα, μετά την επιμονή της Γερμανίας, αν και δεν το επιθυμούσε, αναφέρει ο Πέστον. Καθώς το ΔΝΤ επιθυμούσε το «κούρεμα» του χρέους, εδώ και καιρό, δείχνει με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή του προς τη Γερμανία.

Σχετικές ειδήσεις