ΚΟΣΜΟΣ

Σύμμαχοι στη διατήρηση της ειρήνης στα Βαλκάνια, η Σερβία και η Ρουμανία

Σύμμαχοι στη διατήρηση της ειρήνης στα Βαλκάνια, η Σερβία και η Ρουμανία

Οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι στη διατήρηση της ειρήνης στα Βαλκάνια, τόνισε τόσο ο Σέρβος πρόδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς όσο και ο Ρουμάνος ομόλογός του Κλάους Γιοχάνις.

Η Σερβία δεν θα πέσει στην παγίδα των προκλήσεων και θα κάνει τα πάντα ώστε τα Βαλκάνια να γίνουν όαση ειρήνης και σταθερότητας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι.

«Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε το σπίτι μας, τα Βαλκάνια μας να γίνουν όαση ειρήνης και διαρκούς σταθερότητας. Να εργαστούμε ως καλοί γείτονες, να είμαστε παράδειγμα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θέλουμε οι λαοί των Βαλκανίων να ζουν ως καλοί γείτονες» είπε ο κ. Νίκολιτς και αποκάλεσε τον πρόεδρο της Ρουμανίας «σύμμαχο στη διαφύλαξη της ειρήνης στην περιοχή».

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε, ότι παρά τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται, ώστε το μέρος της Ευρώπης να προχωρήσει μπροστά και να διασφαλίσει ένα καλύτερο επίπεδο ζωής για τους πολίτες, εμφανίζονται και πάλι προκλήσεις και εμπόδια.

Ως παραδείγματα, ο κ. Νίκολιτς ανέφερε τις συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ και το πρόβλημα των μη νόμιμων μεταναστών που ανάγκασε την Ουγγαρία να υιοθετήσει την ατυχή απόφαση να αναγείρει τείχος στα σύνορα με τη Σερβία, όπως τόνισε.

Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι η πρόσφατη «απόπειρα λιντσαρίσματος του Σέρβου πρωθυπουργού σε έναν τόπο, ο οποίος από την ίδια την τρομερή υπόστασή του έπρεπε να καλεί για ειρήνη και συγχώρεση είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου της αστάθειας που δημιουργήθηκε από τις θηριωδίες όσων ορκίζονται ψευδώς ότι οι σκέψεις τους ήταν προσηλωμένες στην εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή όπως οι δικές μας».

Η Ρουμανία και η Σερβία δεν έχουν κάτι να ξεχάσουν ή κάτι για να συγχωρήσουν η μία την άλλη, επισήμανε. «Έτσι ήταν και θα προσπαθήσουμε έτσι να είναι για πάντα» ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος επισήμανε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια είναι προς το συμφέρον της Ρουμανίας και της Σερβίας, της περιοχής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της.

Ο κ. Γιοχάνις δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει σαφώς την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

«Η Σερβία αξίζει να της αναγνωρισθούν οι προσπάθειες» είπε και εξέφρασε την ελπίδα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Σερβίας και της ΕΕ να ξεκινήσουν φέτος. Μετέφερε επίσης την ετοιμότητα της Ρουμανίας να μοιραστεί με τη Σερβία την εμπειρία που απέκτησε στην πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ.

Ο Κλάους Γιοχάνις δήλωσε ότι με τον κ. Νίκολιτς συζήτησε και για τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και ότι η Ρουμανία θέλει την υλοποίηση μιας σειράς κοινών έργων, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Τιμισοάρα-Βελιγράδι.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας ανέφερε ότι η χώρα του ενδιαφέρεται επίσης και για τη διακρατική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ακόμη στη συνεργασία και αμοιβαία δέσμευση για «την ενίσχυση του ρόλου των μειονοτήτων των Ρουμάνων στη Σερβία και των Σέρβων στη Ρουμανία».

Σχετικές ειδήσεις