ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Για τρομοκρατία συνελήφθησαν δύο πρώην κρατούμενοι του Γκουαντάναμο

Βέλγιο: Για τρομοκρατία συνελήφθησαν δύο πρώην κρατούμενοι του Γκουαντάναμο

Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι δύο συλληφθέντες είναι αυτή της «συμμετοχής στη δράση τρομοκρατικής οργάνωσης», σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου.

Οι συλλήψεις έγιναν την Τετάρτη (22/7) και οι Αρχές πιστεύουν ότι οι δύο άνδρες είναι μέλη ομάδας που στρατολογούσε μαχητές για το μέτωπο της Συρίας και ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι ετοίμαζαν κάποια τρομοκρατική επίθεση σε βελγικό έδαφος.

Ο ένας από τους συλληφθέντες είναι Βέλγος μαροκινής καταγωγής, ονομάζεται Μουσά Ζεμουρί και κρατήθηκε στο Γκουαντάναμο από το 2001 μέχρι το 2005.

Οι αμερικανικές αρχές πίστευαν ότι ήταν μέλος της Μαροκινής Ισλαμικής Μαχητικής Ομάδας που ευθυνόταν για επιθέσεις στη Μαδρίτη και την Καζαμπλάνκα.

Για τον δεύτερο, έναν Αλγερινό που ονομάζεται Σουφιάν Α. (τα πλήρη στοιχεία του δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα), οι Αρχές πιστεύουν ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε ταξιδέψει στη Συρία.

Και οι δύο παρακολουθούνταν στενά από τις βελγικές αρχές, γεγονός που επέτρεψε στην αστυνομία να πληροφορηθεί εγκαίρως ότι ετοιμάζονταν να διαρρήξουν ένα κτίριο στο Χόμποκεν, στην περιοχή της Αμβέρσας.

Για την υπόθεση της διάρρηξης έχουν συλληφθεί άλλοι τρεις συνεργοί τους που προς το παρόν δεν κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες.

Σχετικές ειδήσεις