ΚΟΣΜΟΣ

Ζεεχόφερ: «Σημαντικό μήνυμα» αποτελεί η επαναφορά των μεθοριακών ελέγχων

Ζεεχόφερ: «Σημαντικό μήνυμα» αποτελεί η επαναφορά των μεθοριακών ελέγχων

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε την Κυριακή (13/9) ότι η απόφαση της Γερμανίας να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία στέλνει ένα "σημαντικό μήνυμα" στον υπόλοιπο κόσμο αλλά και στους Γερμανούς που ανησυχούν για τη μεγάλη εισροή προσφύγων στη χώρα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μόναχο, ο Ζεεχόφερ, που είναι και πρόεδρος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του "αδελφού" κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, είπε ότι οι ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο συμφώνησαν ομόφωνα το Σάββατο να επανεισάγουν τους ελέγχους.

Ο Ζεεχόφερ από την πλευρά του ζήτησε να διπλασιαστεί το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ που έχει δεσμευτεί να χορηγήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να βοηθήσει τα κρατίδια και τους δήμους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κατάσταση "άλλαξε δραματικά" αφότου συμφωνήθηκε το θέμα της χρηματοδότησης, την περασμένη εβδομάδα.

Ο Βαυαρός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι παραβιάστηκαν όλοι οι κανονισμοί στον τρόπο χειρισμού της προσφυγικής κρίσης και αυτό, όπως είπε, είναι "ανησυχητικό". Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να στηρίζει τις χώρες της ζώνης Σένγκεν, όπως είναι η Ουγγαρία, και να μην τις "δαιμονοποιεί".

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βαυαρίας ανέφερε ότι οι συνοριακοί έλεγχοι προς το παρόν θα περιοριστούν στη μεθόριο με την Αυστρία και αν κριθεί αναγκαίο θα επεκταθούν και στα σύνορα της Γερμανίας με άλλες χώρες. Σύμφωνα με το υπουργείο, δεν έχει τεθεί κάποιος χρονικός περιορισμός και το διάστημα για το οποίο θα ισχύουν τα μέτρα θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης.

Σχετικές ειδήσεις