ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν θα επιβάλλουν τη σαρία στην κατακτημένη Κουντούζ (video)

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν θα επιβάλλουν τη σαρία στην κατακτημένη Κουντούζ (video)

Βίντεο στο οποίο εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για την κατάκτηση της Κουντούζ, μιας πόλης στρατηγικής σημασίας στο βόρειο Αφγανιστάν, έδωσαν στη δημοσιότητα οι αντάρτες Ταλιμπάν, οι οποίοι υπόσχονται ότι θα εφαρμόσουν τη σαρία (τον ισλαμικό νόμο).

Οι ισλαμιστές, οι οποίοι απεικονίζονται να παρελαύνουν στους δρόμους με οχήματα του αφγανικού στρατού, αφήνουν επίσης να εννοηθεί ότι σχεδιάζουν να εγκατασταθούν μόνιμα στην Κουντούζ, η κατάκτηση της οποίας θεωρείται η μεγαλύτερη στρατιωτική επιτυχία τους μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, το 2001.

Το 10λεπτο βίντεο που αναρτήθηκε σε σελίδα του Facebook ξεκινά με μια άποψη της κεντρικής πλατείας της πόλης, όπου οι διοικητές των Ταλιμπάν υψώνουν τη λευκή σημαία του κινήματός τους υπό τα βλέμματα των αποσβολωμένων κατοίκων. Ακολουθεί μια παρέλαση με άρματα και άλλα οχήματα, όσα μπόρεσαν να αποσπάσουν από τον αφγανικό στρατό, ενώ κάποιοι ακούγονται να φωνάζουν «Αλλάχ Ακμπάρ» («Ο Θεός είναι μεγάλος»).

Ένας Ταλιμπάν εξηγεί κατόπιν στο συγκεντρωμένο πλήθος ότι οι αντάρτες σκοπεύουν να εφαρμόσουν τη σαρία στην Κουντούζ, με το ακροατήριο να απαντά: «Ινσαλάχ» (Θεού θέλοντος).

taliban2

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι την εποχή της παντοδυναμίας τους στο Αφγανιστάν (1996-2001) οι Ταλιμπάν απαγόρευαν την εκπαίδευση και την εργασία στις γυναίκες, οι οποίες ήταν υποχρεωμένες να καλύπτονται με μπούρκες. Είχαν επίσης απαγορεύσει τη μουσική και τα ψυχαγωγικά θεάματα…

Το βίντεο τελειώνει με ένα μήνυμα του νέου ηγέτη των Ταλιμπάν, του μουλά Αχτάρ Μανσούρ, ο οποίος όμως δεν εμφανίζεται στην οθόνη. «Δεν πιστεύουμε στην εκδίκηση» αναφέρει, υποσχόμενος «γενική αμνηστία» στους στρατιώτες που θα λιποτακτήσουν για να ενταχθούν στο κίνημά του. Καλεί επίσης τους δημοσίους υπαλλήλους και τους γιατρούς να επιστρέψουν στις δουλειές τους και δηλώνει «εγγυητής» της ασφάλειας όλων των κατοίκων.

«Η Καμπούλ πρέπει να δεχτεί την πικρή αλήθεια που συνιστά η νίκη μας», καταλήγει.

Οι Ταλιμπάν επιχειρούν να καταλάβουν το αεροδρόμιο

Στο μεταξύ, να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο της πόλης επιχείρησαν οι αντάρτες Ταλιμπάν.

Είναι η πρώτη φορά μάλιστα από την πτώση του καθεστώτος τους το 2001 που οι Ταλιμπάν επιτυγχάνουν μια τέτοια προέλαση σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του Αφγανιστάν, καταφέρνοντας έτσι σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση.

Οι αντάρτες εξαπέλυσαν κατά κύματα επίθεση στο αεροδρόμιο, θέτοντας υπό τον έλεγχο τους περίπου το 80% των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με έναν Αφγανό αξιωματούχο των δυνάμεων ασφαλείας, που ζήτησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Από την πλευρά του, ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε πως σημειώθηκαν σφοδρές μάχες γύρω από το αεροδρόμιο.

Σχετικές ειδήσεις