ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Δεν μπορεί να συμμετάσχει η Ρωσία στον αμερικανικό συνασπισμό

Λαβρόφ: Δεν μπορεί να συμμετάσχει η Ρωσία στον αμερικανικό συνασπισμό

Η Ρωσία δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, καθώς οι επιχειρήσεις του παρακάμπτουν το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα στα Ηνωμένα Έθνη.

«Για περισσότερο από ένα χρόνο, η συμμαχία βομβαρδίζει τη Συρία δίχως τη συγκατάθεση της συριακής κυβέρνησης, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, χωρίς να έχει ενημερώσει κανέναν... Πράγματι, ενδιαφερόμαστε να συνεργαστούμε με τη συμμαχία. Δεν μπορούμε να είμαστε όμως μέρος μιας συμμαχίας που ενεργεί χωρίς την εξουσιοδότηση του ΣΑ και χωρίς να έχει λάβει κάποιο αίτημα από τις χώρες στα εδάφη των οποίων πραγματοποιεί επιχειρήσεις», εξήγησε ο Λαβρόφ.

«Όμως αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα και επιθυμούμε να αποφύγουμε οποιεσδήποτε παρανοήσεις κατά το ελάχιστο. Θα θέλαμε να έχουμε μια συνεργασία που θα κάνει τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία πιο αποτελεσματικό», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε πως η Ρωσία πιστεύει στην συλλογική δράση και στις κοινές προσπάθειες με βάση το διεθνές δίκαιο και «συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί και ποτέ δεν έχουν παραβιαστεί»