ΚΟΣΜΟΣ

Συνεδριάζει το ΝΑΤΟ για τη Συρία

Συνεδριάζει το ΝΑΤΟ για τη Συρία

Το θέμα του συριακού θα απασχολήσει σήμερα τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες. Το συριακό έχει αναδειχθεί σε πρώτης γραμμής ζήτημα με τη Ρωσία να έχει όλο και πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή, την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ δηλώνουν πως δεν πρόκειται να συνεργαστούν με τη Μόσχα.

Η αμερικανική κυβέρνηση μίλησε εκ νέου πολύ προσεκτικά χθες για την υπόθεση μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, όπως έχει ζητήσει η Τουρκία, πυλώνας της Ατλαντικής Συμμαχίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι καμία απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει ληφθεί. Από την πλευρά του, ο συριακός στρατός πραγματοποίησε χθες μεγάλη χερσαία επιχείρηση στο βορρά της επαρχίας Χάμα, στην κεντρική Συρία, με την υποστήριξη των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών και πλέον του ρωσικού ναυτικού, μια εβδομάδα μετά την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας, η οποία έδωσε νέα δυναμική στο καθεστώς της Δαμασκού.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις θα κλιμακωθούν, ενώ ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου διαβεβαίωσε ότι 112 στόχοι έχουν ήδη πληγεί από την έναρξη της επιχείρησης στις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν, ωστόσο, χθες ότι το σχεδόν σύνολο των βομβαρδισμών της Ρωσίας στη Συρία δεν είχαν στόχο τους τζιχαντιστές του IΚ ή οργανώσεις προσκείμενες στην Αλ Κάιντα, αλλά μετριοπαθείς ένοπλες συριακές οργανώσεις που πολεμούν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Για πρώτη φορά, ρωσικοί βομβαρδισμοί διεξήχθησαν από αντιτορπιλικά του στόλου της Κασπίας Θάλασσας, ανακοίνωσε ο Σόιγκου. Τέσσερις από αυτά εκτόξευσαν 26 πυραύλους Κρουζ εναντίον 11 στόχων του ΙΚ στη Συρία, τους οποίους κατέστρεψαν στο σύνολό τους, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Σχετικές ειδήσεις