ΚΟΣΜΟΣ

Ματαρέλα: Θετική ικανότητα αντίδρασης το ότι αποφεύχθηκε το Grexit

Ματαρέλα: Θετική ικανότητα αντίδρασης το ότι αποφεύχθηκε το Grexit

Στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία Ιταλών ευρωβουλευτών, στο προεδρικό μέγαρο της Ρώμης Κυρηνάλιο.

Μιλώντας για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ο κ. Ματαρέλα τόνισε:

«Το ότι μπόρεσε να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έδειξε μια θετική ικανότητα αντίδρασης, όταν είχαμε φτάσει, ακριβώς, κοντά στο σημείο ρήξης. Η Ευρώπη, όμως, πρέπει να βγει από τη λογική εκτάκτου ανάγκης, η οποία την αποδυναμώνει και της αφαιρεί εγκυρότητα. Πρέπει και να τεθούν οι βάσεις μιας νέας φάσης ανάπτυξης και να επουλωθούν οι κοινωνικές πληγές που παράγαγε η οικονομική κρίση».

Σύμφωνα με τον Ματαρέλα, «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας πρέπει να πλαισιωθεί και από άλλα μέσα, για να καταπολεμηθεί η οικονομική ύφεση, με στόχο να ευνοηθούν οι επενδύσεις και να μειωθεί η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ των χωρών, όπως και οι εσωτερικές ανισότητες μεταξύ διαφόρων περιοχών και τομέων της κοινωνίας».

«Η ιστορία μας διδάσκει ότι δεν υπήρξε ποτέ δημοκρατική ανάπτυξη, χωρίς μια ανάπτυξη της εργασίας και των ευκαιριών ανάπτυξης» υπογράμμισε ο κ. Ματαρέλα.

Σχετικές ειδήσεις