ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Γκαμάλ Γιτάνι

Πέθανε ο Γκαμάλ Γιτάνι

Πέθανε σε ηλικία 70 ετών και μετά από μακρά ασθένεια, όπως ανακοίνωσε η σύζυγος του διάσημου αιγύπτιου συγγραφέα και σφοδρού πολέμιου των ισλαμιστικών κινημάτων.

«Πέθανε σήμερα το πρωί» δήλωσε στους δημοσιογράφους η σύζυγος του Μάγδα ελ- Γκέντι.

Ο Γκαμάλ αλ-Γιτάνι, μαθητής του βραβευμένου με Νόμπελ λογοτεχνίας Ναγκίπ Μαχφούζ ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία 17 ετών υπό την πνευματική καθοδήγηση του Ναγκίμπ Μαχφούζ, στυλοβάτη του σύγχρονου αραβικού μυθιστορήματος.

Ως πολεμικός ανταποκριτής κάλυψε το 1973 τον ισραηλινο-αραβικό πόλεμο, από το 1993 έως και το 2011 ήταν επικεφαλής της λογοτεχνικής επιθεώρησης Akhbar al- Adab, ένα από τα πιο έγκριτα έντυπα της Αιγύπτου. Φυλακίστηκε για αρκετούς μήνες όταν την προεδρία της χώρας κατείχε ο Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ για να γράψει στη συνέχεια το πιο γνωστό του μυθιστόρημα: «Zayni Barakat», «Μπαρακάτ, ο δίκαιος» στο οποίο ασκούσε έντονη κριτική του απολυταρισμού του νασερικού καθεστώτος. Πολύ γνωστό έργο –αυτοβιογραφικό- το οποίο έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες του κόσμου, είναι επίσης το
«Le livre des illuminations». Στην Ελλάδα κυκλφοορούν και τα βιβλία του: «Πυραμίδες» αλλά και «Εκεί βασιλεύει ο ήλιος».

Ο συγγραφέας βρισκόταν σε κώμα περίπου τρεις μήνες εξαιτίας αναπνευστικών προβλημάτων. Η κηδεία του θα γίνεται σε ιστοριό τέμενος του Καϊρου.

Σχετικές ειδήσεις