ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση του Ζέεχοφερ στην Αυστρία για τη στάση της στο προσφυγικό

Επίθεση του Ζέεχοφερ στην Αυστρία για τη στάση της στο προσφυγικό

Επίθεση εις βάρος της Αυστρίας με αφορμή τη στάση της σε ό,τι αφορά στην προσφυγική κρίση, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος δεν παρέλειψε να αφήσει και αιχμές για την πολιτική που ασκεί η Άνγκελα Μέρκελ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Passauer Neuen Presse ο Ζέεχοφερ κατηγόρησε την Αυστρία για ελλιπή συντονισμό της εισροής προσφύγων στα ανατολικά και νοτιοανατολικά σύνορα της Βαυαρίας και επέρριψε την ευθύνη για αυτό στη Μέρκελ.

«Η συμπεριφορά αυτή της Αυστρίας επιβαρύνει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν μπορεί και δεν πρέπει κάποιος να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο», τόνισε ο πρόεδρος του CSU.

Μεταξύ άλλων αξιωματούχοι του κρατιδίου της Βαυαρίας κατηγορούν τη Βιέννη ότι, παρά τις δεσμεύσεις της περί του αντιθέτου, στέλνει χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα με τη Βαυαρία χωρίς προειδοποίηση.

Σύμφωνα με τον Ζέεχοφερ, είναι τώρα καθήκον της Γερμανίδας καγκελαρίου να συνομιλήσει με τη Βιέννη. «Ήδη στις 4 Σεπτεμβρίου κατέληξε σε μια συμφωνία με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, η οποία οδήγησε στην πολιτική ανοικτών συνόρων. Αυτό μπορεί και πρέπει να το σταματήσει η καγκελάριος», τόνισε.

Το κλειδί για την επίλυση του προβλήματος βρίσκεται στη Μέρκελ και τον Φάιμαν. «Πρέπει να τερματίσουν αυτή την πολιτική», απαίτησε ο Ζέεχοφερ, κάτι για το οποίο αρκεί κατά τη γνώμη του ένα απλό τηλεφώνημα μεταξύ τους.
Επίσης επανέλαβε το αίτημά του για γενικό περιορισμό της εισροής προσφύγων στη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει αμέσως η χωρίς συντονισμό προώθησή τους στον "δρόμο των Βαλκανίων".

Πάντως και ο πρόεδρος της ένωσης κοινοτήτων της Γερμανίας Ράινχαρτ Ζάγκερ ζήτησε να τεθούν περιορισμοί στους πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο στη χώρα, προειδοποιώντας ότι το σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει.

«Νιώθουμε μεγάλη πίεση», είπε μιλώντας στην εφημερίδα Ruhr Nachrichten. «Δεν θα μπορέσουμε να την αντέξουμε για καιρό», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε μάλιστα «έχουμε φτάσει στα όριά μας σε ό,τι αφορά τις ικανότητες στέγασης των προσφύγων».

Σύμφωνα με τον Ζάγκερ, η εισροή των προσφύγων στη Γερμανία θα πρέπει να περιοριστεί αμέσως αισθητά, «διαφορετικά κινδυνεύουμε με κατάρρευση του συστήματος».

Σχετικές ειδήσεις