ΚΟΣΜΟΣ

Β. Σόιμπλε: Μεγαλύτερο καθήκον της πολιτικής, η αντιμετώπιση του προσφυγικού

Β. Σόιμπλε: Μεγαλύτερο καθήκον της πολιτικής, η αντιμετώπιση του προσφυγικού

Προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δίνει οΒόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η βοήθεια προς τους πρόσφυγες δεν μπορεί να είναι χωρίς όρια.

Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel μεταφέρει δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες υπογράμμισε ότι «πρέπει να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, οι οποίοι προέρχονται από χώρες όπου μαίνονται πόλεμοι και αναζητούν βοήθεια σε εμάς, διαφορετικά η Ευρώπη δεν θα είναι Ευρώπη».

Πάντως ο κ. Σόιμπλε έσπευσε να προσθέσει ότι «φυσικά είναι αλήθεια ότι αυτή η βοήθεια, όπως και τα πάντα στη ζωή, δεν μπορεί να είναι χωρίς όρια».

Η εισροή των προσφύγων στη Γερμανία «δεν μπορεί να είναι χωρίς όρια αν επιθυμούμε να μην χάσουμε την ικανότητά μας να προσφέρουμε βοήθεια και καταφύγιο και στο μέλλον», επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός. «Γι’ αυτό θα πρέπει οι άνθρωποι που ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη να γνωρίζουν ποιος έχει πιθανότητες να γίνει δεκτός και ποιος όχι», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι σε αυτό τον τομέα η Ευρώπη χρειάζεται μια κοινή πολιτική διαχείρισης.

Ο κ. Σόιμπλε υπερασπίστηκε την απόφαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα της χώρας με την Ουγγαρία στις αρχές Σεπτεμβρίου λέγοντας πως «τότε υπήρχε μια έκτακτη ανάγκη» ενώ υποστήριξε ότι με αυτή την απόφαση η Γερμανία «έσωσε ένα μέρος της τιμής της Ευρώπης».

Τέλος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε ότι η Γερμανία θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις της υποδοχής των προσφύγων χωρίς να δημιουργήσει νέα χρέη.

«Στη Γερμανία διαθέτουμε τα μέσα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι είναι μεν πολύ σημαντικό να επιτευχθεί ένας απολύτως ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, όμως πλέον η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι το ύψιστο καθήκον της πολιτικής, «τα υπόλοιπα θα πρέπει να υποχωρήσουν λίγο ως προτεραιότητες» σημείωσε.

Σχετικές ειδήσεις