ΚΟΣΜΟΣ

Ψήφισε «ναι» στην ανεξαρτησία η βουλή της Καταλονίας

Ψήφισε «ναι» στην ανεξαρτησία η βουλή της Καταλονίας

Το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας υπερψήφισε σήμερα, Δευτέρα (09/11/2015) μια διακήρυξη για την έναρξη της επίσημης διαδικασίας ανεξαρτητοποίησης της περιοχής από την Ισπανία. Βάσει της διακήρυξης, η περιφέρεια της Καταλονίας σκοπεύει να προχωρήσει στην ανεξαρτησία της μέχρι το 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Associated Press, η καταλανική εθνοσυνέλευση επικύρωσε το σχετικό ψήφισμα, με ψήφους 72 υπέρ έναντι 63 κατά.

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας ήταν εκείνα που στήριξαν την απόφαση αυτή, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι μέσα στους επόμενους 18 μήνες η περιφέρεια θα αποσχιστεί οριστικά από την Ισπανία.

Από την πλευρά της, η Μαδρίτη εξακολουθεί να αντιστέκεται σθεναρά στο ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας, με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να υπογράμμιζει σε κάθε ευκαιρία ότι ψηφίσματα, διακηρύξεις και δημοψηφίσματα, που γίνεται γι’ αυτό τον σκοπό συνιστούν παράνομες και αντισυνταγματικές πράξεις.

Αν και η Καταλονία περιλαμβάνει μόλις το 16% του συνολικού πληθυσμού της Ισπανίας, παραμένει η πλουσιότερη περιφέρειά της, παράγοντας το 20% του ΑΕΠ της. Πολλοί Καταλανοί θεωρούν την υπόλοιπη Ισπανία ως οικονομικό βάρος. Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών ήταν εκείνη που αύξησε σημαντικά τις εκκλήσεις των Καταλανών για απόσχιση από το «ισπανικό άρμα».

Σχετικές ειδήσεις