ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Γαλλία: Ο Κώστας Γαβράς περιγράφει πώς βίωσε το βράδυ του μακελειού

Επίθεση Γαλλία: Ο Κώστας Γαβράς περιγράφει πώς βίωσε το βράδυ του μακελειού

Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς κάτοικος Παρισιού μιλά για την Ευρώπη: «Δεν είναι εκεί που φανταζόμασταν, που ονειρευόμασταν όλοι μας, όταν άρχισε να γίνεται πριν πολλά χρόνια όλο αυτό. Ίσως αυτή είναι καλή ευκαιρία να αλλάξει». Περιγράφει πως ένιωσε το βράδυ της τρομοκρατικής επίθεσης στη Γαλλία.

Ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης ζει στο Παρίσι.

Μιλώντας στο Βήμα 99,5 περιέγραψε το βράδυ του μακελειού της Παρασκευής (13/11/2015). Εκείνες τις ώρες βρισκόταν στην πόλη Αμί εν Αβέκ, για ένα φεστιβάλ που γινόταν εκεί.

«Όταν ξαναγύρισα με το αυτοκίνητο, μου είπαν "δεν μπορείτε να γυρίσετε". Και από εκεί άρχισα να μαθαίνω σιγά σιγά τι είχε γίνει. Ήταν πολύ περίεργο. Ακούσαμε για 5-10 νεκρούς, ύστερα ήταν 30, ύστερα 40 και ύστερα όσο πηγαίναμε γίνονταν περισσότεροι. Ήταν τελείως απίθανο, ήταν σαν πολύ κακό φιλμ πολύ κακοφτιαγμένο».

Για τον Κώστα Γαβρά είναι εξόχως σημαντικό το γεγονός πως για πρώτη φορά καταδικάζουν όλοι αυτό που έγινε στο Παρίσι και ιδιώς ο αραβικός κόσμος.

«Στη Γαλλία έχουμε πάνω κάτω 5 εκατ., το 10% του πληθυσμού είναι Άραβες και όλοι αυτοί καταδικάζουν αυτό που έγινε, είναι η πρώτη φορά που έγινε αυτό το πράγμα. Είναι κάποια ενότητα της χώρας, που είναι νομίζω μοναδική όσον αφορά αυτό», υποστήριξε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του.

Παράλληλα, ο έλληνας σκηνοθέτης τόνισε πως είναι ανάγκη να αλλάξει η Ευρώπη.

«Δεν είναι εκεί που φανταζόμασταν, που ονειρευόμασταν όλοι μας, όταν άρχισε να γίνεται πριν πολλά χρόνια όλο αυτό. Ίσως αυτή είναι καλή ευκαιρία να αλλάξει. Το πρόβλημα της Ελλάδας καταλαβαίνετε και το βλέπει αυτόματα κανένας, είναι η πολιτική που κάνει πάνω στον κόσμο, πάνω στην κοινωνία, είναι αντικοινωνική η πολιτική, το μόνο πράγμα που τους ενδιαφέρει είναι η οικονομία. Νομίζω πρέπει να αλλάξει, να πάμε πιο βαθιά. Πρέπει να γίνει μια Ευρώπη παιδείας, μια Ευρώπη πολιτισμού και μια Ευρώπη πολύ πιο κοινωνική-ενωτική. Γιατί καταλαβαίνετε σήμερα ότι ο ρατσισμός είναι παντού στην Ευρώπη κι αυτός ωθεί πολλούς νέους να φθάσουν στα άκρα, όπως φθάνουν αυτοί οι νέοι που έκαναν εκείνο που έκαναν».

Σχετικές ειδήσεις