ΚΟΣΜΟΣ

Αλγερία: Νεκροί 18 μετανάστες μετά από πυρκαγιά σε καταυλισμό

Αλγερία: Νεκροί 18 μετανάστες μετά από πυρκαγιά σε καταυλισμό

Δεκαοκτώ μετανάστες από την Αφρική έχασαν τη ζωή τους στην Αλγερία από πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα τα ξημερώματα μέσα σε αποθήκη την οποία χρησιμοποιούσαν ως καταυλισμό, ανακοίνωσε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

«Η φωτιά ξέσπασε στις 03.00 τοπική ώρα (04.00 ώρα Ελλάδας) με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 43 στην Ουάργκλα (800 χλμ. νοτιοανατολικά του Αλγερίου)», δήλωσε ο συνταγματάρχης Φαρούκ Ασούρ.

Δεν είναι ακόμη γνωστά τα αίτια της πυρκαγιάς ούτε η εθνικότητα των θυμάτων.

Υπήρχαν περισσότεροι από 600 άνθρωποι σε αυτό τον χώρο, μια αποθήκη με όσα μέσα είχαν διαθέσει οι τοπικές αρχές και την οποία είχαν προσαρμόσει οι μετανάστες σύμφωνα με τις ανάγκες τους, εξήγησε ο συνταγματάρχης Ασούρ.
Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας επενέβη γρήγορα για να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά, η οποία πιθανόν προκλήθηκε από αυτοσχέδια θερμάστρα, καθώς ο υδράργυρος έπεσε κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες.

Το εγκληματολογικό τμήμα της αστυνομίας και η νομαρχία διεξάγουν έρευνα για να διαπιστώσουν τα αίτια.

Οι μετανάστες από την υποσαχάρεια Αφρική προτιμούν την Αλγερία ως προορισμό τους, από τη Λιβύη η οποία έχει βυθιστεί στο χάος. Η εισροή μεταστατών έχει προκαλέσει αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων δημοσιευμάτων στον Τύπο, τα οποία καταγγέλλουν μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Στα τέλη του 2014, το Αλγέρι έστειλε πίσω στη χώρα τους περισσότερους από 4.000 υπηκόους Νίγηρα έπειτα από συμφωνία με τη Νιαμέι.