ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εξοργιστικό βίντεο δείχνει μια ακόμα δολοφονία αφροαμερικανού από αστυνομικό

ΗΠΑ: Εξοργιστικό βίντεο δείχνει μια ακόμα δολοφονία αφροαμερικανού από αστυνομικό

Οι δεκαέξι σφαίρες εναντίον ενός 17χρονου αφροαμερικανού, που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού, έχουν προκαλέσει νέο κύμα έντονων διαμαρτυριών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα βίντεο που δόθηκε, μετά από δικαστική εντολή, στη δημοσιότητα το βράδυ (τοπική ώρα) της Τρίτης 24 Νοεμβρίου, δείχνει τη δολοφονία ενός 17χρονου παιδιού σε δρόμο του Σικάγο, τον Οκτώβριο του 2014.

Ο Λακουάν ΜακΝτόναλντ, είναι ένας ακόμα αφροαμερικανός ο οποίος έπεσε νεκρός από αστυνομικές σφαίρες, προκαλώντας ένα νέο ξέσπασμα οργής για την αστυνομική βία με φυλετική διάσταση, ένα θέμα που απασχολεί έντονα την αμερικανική κοινωνία.

Στο βίντεο φαίνεται ο 17χρονος να τρέχει σε μια άδεια λωρίδα του δρόμου, στη μέση του οποίου έχουν σταματήσει περιπολικό. Κάποια στιμή επιβραδύνει και απομακρύνεται από δύο αστυνομικούς που βγαίνουν από ένα περιπολικό, έχοντας παρατεταμένα τα όπλα τους.

Ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά, ο ένας εκ των αστυνομικών πυροβολεί τον 17χρονο από μικρή απόσταση. Ο ΜακΝτόναλντ πέφτει στο πεζοδρόμιο ενώ πλησιάζει το περιπολικό με την κάμερα. Το παιδί φαίνεται να κάνει μικρές κινήσεις ενώ είναι πεσμένος στο πεζοδρόμιο. Οι αστυνομικοί συνεχίζουν να τον πυροβολούν ενώ ένας από αυτούς στη συνέχεια τον πλησιάζει, και κλωτσάει κάτι από το χέρι του.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο 17χρονος κρατούσε ένα μαχαίρι ενώ βρέθηκε στο αίμα του παραισθησιογόνο ναρκωτικό.

Όπως δήλωσε η εισαγγελέας Ανίτα Άλβαρεζ, ο νεαρός δεν απείλησε τους αστυνομικούς, ούτε καν κινήθηκε προς το μέρος τους.

Ο αστυνομικός Τζέισον Βαν Ντάικ, κατηγορείται για φόνο πρώτου βαθμού και σύμφωνα με τους δικηγόρους του, πυροβόλησε το θύμα του επειδή φοβήθηκε για τη ζωή του.

Η δημοσιοποίηση του βίντεο έφερε αντιδράσεις από πολίτες, κάτι για το οποίο ήταν προετοιμασμένες οι δημοτικές αρχές του Σικάγο.

«Ο κόσμος δικαιούται να είναι οργισμένος, δικαιούται να διαμαρτύρειται, έχει δικαίωμα στην ελευθερία λόγου, αλλά δεν έχει δικαίωμα στο να διαπράξει αδικήματα» τόνισε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σικάγο Γκάρι ΜακΚάρθι πριν την δημοσίευση του βίντεο, καλώντας για ειρηνικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Σε μια από αυτές, μεγάλη ομάδα πολιτών μπλόκαρε την κίνηση κοντά στο Γουέστ Σάιντ, σε άλλο σημείο της πόλης, διαδηλωτές περικύκλωσαν ένα περιπολικό φωνάζοντας «16 σφαίρες» ενώ μεγάλη ήταν η συγκέντρωση και έξω από τα κεντρικά της αστυνομίας της 1ης περιφέρειας του Σικάγο.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:

Σχετικές ειδήσεις