ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρώτος πόλεμος της Άνγκελα Μέρκελ

Ο πρώτος πόλεμος της Άνγκελα Μέρκελ

Προβληματισμός επικρατεί στον γερμανικό Τύπο για την εμπλοκή της χώρας, στον πόλεμο κατά του… Ισλαμικού Κράτους, τον «πρώτο πόλεμο της Μέρκελ», όπως τον χαρακτηρίζουν.

Δύο είναι τα κυρίαρχα ερωτήματα: σε ποια νομιμοποιητική βάση στηρίζεται η αποστολή και κατά πόσον η χρήση στρατιωτικών μέσων είναι το αποτελεσματικότερο μέσο για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως μεταδίδει η Deutche Welle, σχολιαστής του γερμανικού ειδησεογραφικού τηλεοπτικού σταθμού N-TV παραπέμπει στις δηλώσεις ενός αμερικανού δημοσιογράφου του Τζέρεμι Σαχίλ, ο οποίος παρακολούθησε τον πόλεμο των Αμερικανών εναντίον της τρομοκρατίας σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Σομαλία και Υεμένη: «Όπως προκύπτει, με την στρατηγική του πολέμου, δημιουργεί κανείς περισσότερους εχθρούς παρά εξολοθρεύει τρομοκράτες. Οι εξελίξεις σε κάθε μια από αυτές τις χώρες αποδεικνύουν ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν λειτουργεί. Ακόμη και ο εμφύλιος στη Συρία και το χαλιφάτο αποτελούν συνέπεια του πολέμου».

Για τον σχολιαστή της γερμανικής τηλεόρασης: «Ο πρώτος πόλεμος της Μέρκελ, είναι ένα λάθος»!

«Δύο πόδια που κουτσαίνουν δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ένα υγιές!»

Αυτό το σχόλιο περιλαμβάνεται σε κριτικό άρθρο ενάντια στην γερμανική εμπλοκή στο πολεμικό μέτωπο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, της Süddeutsche Ζeitung. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γερμανικό Σύνταγμα δεν προβλέπει ενεργοποίηση των ενόπλων δυνάμεων παρά μόνο για αμυντικούς σκοπούς και όχι για στρατιωτικές δράσεις εκτός της γερμανικής επικράτειας.

«Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να στηρίξει την επικείμενη στρατιωτική συμμετοχή όχι μόνο σε μια, αλλά σε πολλές νομιμοποιητικές βάσεις, αλλά οι νομικοί ξέρουν ότι η αναζήτηση πολλών νομικών ερεισμάτων καταδεικνύει την ανεπάρκεια του καθενός ξεχωριστά. Δύο ή τρία πόδια που κουτσαίνουν δεν μπορούν όλα μαζί να αντικαταστήσουν ένα υγιές», επισημαίνει στο άρθρο.

Σχετικές ειδήσεις