ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Αυθαίρετη η εκτέλεση ενός Παλαιστίνιου ποιητή σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Σαουδική Αραβία: Αυθαίρετη η εκτέλεση ενός Παλαιστίνιου ποιητή σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Η Σαουδική Αραβία δεν πρέπει να εκτελέσει τον Παλαιστίνιο ποιητή Άσραφ Φάγιαντ, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο τον Νοέμβριο για αποστασία, καθώς αυτή θα ήταν μια «αυθαίρετη και επομένως παράνομη» θανάτωση που βασίζεται σε αναξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία, τόνισαν την Πέμπτη (3/12) εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Φάγιαντ είχε συλληφθεί από τη θρησκευτική αστυνομία του βασιλείου το 2013, και κατόπιν συνελήφθη ξανά το 2014 και καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή φυλάκισης 4 ετών και να υποστεί 800 μαστιγώσεις. Τον περασμένο μήνα, όταν εκδικάστηκε η έφεση που είχε υποβάλει, του επιβλήθηκε η εσχάτη των ποινών.

Το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στη Σαουδική Αραβία βασίζεται στον ισλαμικό νόμο, τη Σαρία. Οι δικαστές είναι αποκλειστικά ιερωμένοι, που ανήκουν στην υπερσυντηρητική σχολή του ουαχαμπιτικού σουνιτικού ισλάμ. Με βάση την ουαχαμπιτική ανάγνωση του ισλαμικού νόμου, εγκλήματα όπως η βλασφημία και η αποστασία—η απάρνηση του ισλάμ—επισύρουν την ποινή του θανάτου.

«Η προώθηση μιας τόσο βίαιης αντίδρασης εναντίον μιας νόμιμης μορφής εκφοράς άποψης και έκφρασης προκαλεί ανατριχίλα σε μεγάλο μέρος της σαουδαραβικής κοινωνίας», εκτίμησε ο Ντέιβιντ Κέι, Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για την Ελευθερία της Έκφρασης.

Σε ανακοίνωση του Οργανισμού που υπογράφουν ο Κέι, ο Κρίστοφ Χέινς, Ειδικός Εισηγητής των ΗΕ για τις εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις και άλλοι τέσσερις ειδικοί του Οργανισμού, επισημαίνεται ότι η επιβολή της εσχάτης των ποινών βασίστηκε εν μέρει σε μια συλλογή ποιημάτων και εν μέρει στην κατάθεση ενός και μόνο μάρτυρα, ο οποίος υποστήριξε πως άκουσε τον Φάγιαντ να βλασφημεί σε ένα καφέ.

Αρχικά η σαουδαραβική δικαιοσύνη είχε απορρίψει την υπόθεση, κρίνοντας ότι ο μάρτυρας αυτός παρακινήθηκε από την εχθρότητά του έναντι του Φάγιαντ.

Φαίνεται ότι ο Παλαιστίνιος ποιητής «πρόκειται να εκτελεστεί στη βάση αναξιόπιστων αποδεικτικών στοιχείων διότι άσκησε το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης έπειτα από μια άδικη δίκη», υπογράμμισε ο Χέινς στο κείμενο που εξέδωσε ο ΟΗΕ.

Οι ειδικοί εξέφρασαν επίσης στην ανακοίνωση την έντονη ανησυχία τους καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Φάγιαντ δεν είχε συνήγορο στη δίκη του, κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Οι Σαουδάραβες δικαστές έχουν ευρείες ελευθερίες όσον αφορά την επιβολή ποινών, με βάση τη δική τους ερμηνεία του ισλαμικού νόμου και χωρίς να χρειάζεται να επικαλεστούν οποιοδήποτε δεδικασμένο. Αφού μια υπόθεση εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό, τα εφετεία και το ανώτατο δικαστήριο, μπορεί να δοθεί χάρη σε κάποιον κατηγορούμενο από τον βασιλιά.

Τον Ιανουάριο ο φιλελεύθερος συγγραφέας Ράιφ Μπαντάουι υπέστη 50 μαστιγώσεις από τις 1.000 τις οποίες καταδικάστηκε να υποστεί, ενώ εκτίει ποινή 10ετούς κάθειρξης μετά την καταδίκη του για βλασφημία πέρυσι. Η υπόθεση προκάλεσε κατακραυγή σε διεθνές επίπεδο. Ο Μπαντάουι παραμένει εγκάθειρκτος, αλλά διπλωμάτες λένε πως θεωρούν απίθανο να υποστεί κι άλλες μαστιγώσεις.

Σχετικές ειδήσεις