ΚΟΣΜΟΣ

Νέα «πυρά» Νταβούτογλου κατά Μόσχας για τις ρωσικές επιδρομές στη Συρία

Νέα «πυρά» Νταβούτογλου κατά Μόσχας για τις ρωσικές επιδρομές στη Συρία

«Οι ιμπεριαλιστικοί στόχοι της Ρωσίας στο έδαφος της Συρίας δεν πρόκειται να επιτευχθούν», τόνισεεπικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης

Το Ιντλίμπ ελέγχεται σχεδόν πλήρως από τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, ωστόσο τμήματά του ελέγχει και το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, Μέτωπο Αλ Νούσρα. Στην περιοχή που βομβάρδισαν οι Ρώσοι, ωστόσο, δεν υπάρχει παρουσία του Ισλαμικού Κράτους.

Απευθυνόμενος σε μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας του ομιλίας, ο Νταβούτογλου είπε επίσης ότι η υποστήριξη με στρατιωτική εκπαίδευση και εξοπλισμό στο Ιράκ θα συνεχιστεί μέχρι να απελευθερωθεί η πόλη της Μοσούλης.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε επίσης ότι οι συνομιλίες για την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ συνεχίζονται και η Άγκυρα εμμένει στα αιτήματά της για την καταβολή αποζημιώσεων και την «άρση των περιορισμών» στη Γάζα που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό.

O Νταβούτογλου επέκρινε επίσης την προγραμματισμένη επίσκεψη στη Μόσχα του σημαντικότερου κούρδου πολιτικού ηγέτη της Τουρκίας, μεσούσης της τουρκο-ρωσικής διπλωματικής κρίσης την οποία προκάλεσε η κατάρριψη ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία.

«Μπορούν να πηγαίνουν όπου θέλουν αλλά διερωτάται κανείς γιατί οι άνθρωποι του HDP (του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών) ταξιδεύουν τώρα στη Ρωσία, με την οποία διανύουμε μια κρίση και όχι πριν από δύο μήνες», δήλωσε ο Νταβούτογλου.

Ρωσία και Τουρκία στηρίζουν διαφορετικές πλευρές στον συριακό εμφύλιο: η Μόσχα στηρίζει το κοσμικό, φιλοσιιτικό καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ, το οποίο βρίσκεται σε συμμαχία με το Ιράν, ενώ η Άγκυρα στηρίζει την κατά κύριο λόγο σουνιτική αντιπολίτευση, απορρίπτοντας κάθε πιθανότητα παραμονής του Σύρου προέδρου στην εξουσία.

Σχετικές ειδήσεις