ΚΟΣΜΟΣ

Liberation: Η Ευρώπη οδεύει προς την άβυσσο…

Liberation: Η Ευρώπη οδεύει προς την άβυσσο…

Η Γαλλική εφημερίδα δεν είναι και τόσο αισιόδοξη για το μέλλον της Ευρώπης.

«Με τη μία κρίση μετά την άλλη, η Ευρώπη οδεύει προς την άβυσσο», επισημαίνουν συντάκτες της Liberation στο editorial ανασκόπησης για τα όσα συνέβησαν το 2015. Αναρωτιούνται, μάλιστα, αν η ΕΕ θα συνεχίζει να υπάρχει το 2016!

Το ίδιο απαισιόδοξος εμφανίζεται με δηλώσεις του στην Liberation και ο Γερμανός Επίτροπς Γκούντερ Ότινγκερ ο οποίος εκφράζει «φόβους για διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Με λογική «ναι μεν αλλά» ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ υποστηρίζει πως «είναι ακόμα πρώιμο να πούμε αν το 2015 ήταν η πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σα να λέει ότι το 2016 μπορεί και να είναι πιο δύσκολο ή όχι;

Για την Liberation, πάντως, από το 2008 η Ευρώπη ακροβατεί μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης.

Αναφέρεται σε μία «πολυκρίση»: Μέση Ανατολή, προσφυγικό, τρομοκρατία, ουκρανικό, σχέσεις Ρωσίας – Δύσης κτλ.

Οι συντάκτες της Liberation εκτιμούν πως η κατάσταση στην Ευρώπη ίσως και να θυμίζει το 1929 όταν «πολλά κράτη σκέφτηκαν πως ο φασισμός ήταν η καλύτερη απάντηση σε εκείνη την κρίση».

Μόνο η Γερμανία και οι χώρες που γνώρισαν στο παρελθόν δικτατορίες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία φαίνεται να έχουν ανοσία και δεν επηρεάζονται από την ακροδεξιά.

Όμως, το ευρωπαϊκό ιδεώδες που βασίστηκε στην ειρήνη, την ανοχή, την ελευθερία, το κράτος δικαίου και το άνοιγμα στον κόσμο, αντικαθίσταται από μία τάση για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, των πιο άμεσων, των πιο απατηλών.

Για την ώρα τίποτα δεν φαίνεται να ανακόπτει την επιστροφή του εθνικισμού, που ωστόσο στο παρελθόν οδήγησε την Ευρώπη στην άβυσσο.

Σχετικές ειδήσεις