ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατική επίθεση με δεκάδες νεκρούς στην Μπουρκίνα Φάσο (pics+vids)

Τρομοκρατική επίθεση με δεκάδες νεκρούς στην Μπουρκίνα Φάσο (pics+vids)

Μετά από ολονύχτιες μάχες, η ομηρία έληξε έπειτα από αιματηρή επιχείρηση -Νεκροί τέσσερις τζιχαντιστές,ανάμεσά τους δύο γυναίκες -ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας

Στην απελευθέρωση 126 ομήρων οδήγησε η επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας στο ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου στην Μπουρκίνα Φάσο.

Αυτό έκανε γνωστό ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της αφρικανικής χώρας ενώ αμερικανικές και γαλλικές ειδικές δυνάμεις συνέδραμαν τις αρχές της χώρας στις προσπάθειες ανάκτησης του ελέγχου του πολυτελούς ξενοδοχείου «Splendid». Ωστόσο, ο ίδιος ανέφερε ότι η επιχείρηση συνεχίζεται σε παρακείμενο ξενοδοχείο.

hotel

Σύμφωνα με τον υπουργό, κατά τη διαρκεια της πρώτης επιχείρησης, σκοτώθηκαν τρεις τζιχαντιστές, όπως τους χαρακτήρισε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για έναν Άραβα και δύο Αφρικανούς.

«Οι επιχειρήσεις στο ξενοδοχείο Spendid και στην καφετέρια-εστιατόριο Cappuccino (που βρίσκεται απέναντι από το Splendid) τερματίστηκαν. Ωστόσο μια επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας είναι σε εξέλιξη στο ξενοδοχείο Ybi», που βρίσκεται δίπλα στο Cappuccino, δήλωσε ο Κομπαορέ.

Νωρίτερα διπλή επίθεση από ομάδα ενόπλων, που πρόσκεινται σε παρακλάδι της αλ Κάιντα (αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ), σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής (15/01) στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου.

faso1

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο ξενοδοχείο και το διπλανό εστιατόριο την ώρα της επίθεσης. Ανάμεσα σε αυτούς που απελευθερώθηκαν σε πρώτη φάση ήταν και ο υπουργός Εργασίας, Κλέμεντ Σαγουαντόγκο, ο οποίος βρισκόταν στο εστιατόριο.

Σφοδρά πυρά ακούγονταν για ώρες στους πάνω ορόφους του ξενοδοχείου. Οι τρομοκράτες επιτέθηκαν αρχικά σε εστιατόριο-καφέ, ενώ στη συνέχεια εισέβαλαν σε πολυτελές ξενοδοχείο κρατώντας άγνωστο αριθμό ομήρων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 23 ανθρώπων, από 18 χώρες.

Οι δράστες φορούσαν τουρμπάνια

Δημοσιογράφος του AFP μπόρεσε να διακρίνει στην αρχή της επίθεσης τρεις ένοπλους άνδρες που φορούσαν τουρμπάνια. Αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο για τέσσερις δράστες «με τουρμπάνια οι οποίοι έμοιαζαν να είναι Άραβες και λευκοί».

Δυνάμεις της τάξης απέκλεισαν αμέσως τη γειτονιά αυτή, ενώ συνεργεία διάσωσης και ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο, όπου περίπου δέκα αυτοκίνητα κάηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

rtx22m36 1 589x442

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMΙ), η οποία την απέδωσε στην επίσης τζιχαντιστική οργάνωση Αλ-Μουραμπιτούν του Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, συμμάχου της AQMΙ, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία SITE που παρακολουθεί τις ισλαμιστικές ιστοσελίδες.

Η πρεσβεία της Γαλλίας μίλησε πολύ γρήγορα για «τρομοκρατική επίθεση» και καθιέρωσε τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για τη γαλλική κοινότητα. Η πτήση της Air France Παρίσι-Ουαγκαντούγκου άλλαξε πορεία προς τον γειτονικό Νίγηρα. Η Μπουρκίνα Φάσο είναι «σημείο μόνιμης υποστήριξης» της γαλλικής στρατιωτικής επιχείρησης Barkhane.

Πριν την εισβολή, οι τρομοκράτες έκαψαν αυτοκίνητα και πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ αντάλλαξαν πυρά με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που έσπευσαν στο σημείο.

Δέκα αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν στην λεωφόρο Kwame Nkrumah, έναν από τους κεντρικούς οδικούς άξονες στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται τα δύο κτίρια και οι δυνάμεις ασφαλείας κατέφθασαν στο σημείο περίπου μία ώρα αργότερα.

Οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των γαλλικών ειδικών δυνάμεων από τη μια πλευρά και των τζιχαντιστών από την άλλη ήταν συνεχείς γύρω στις 05.00 τοπική ώρα (07.00 ώρα Ελλάδας), ενώ τα πυρά που σημειώνονταν ήταν σποραδικά μετά την έναρξη της εφόδου των δυνάμεων ασφαλείας πριν από σχεδόν δύο ώρες.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εσωτερικών Σιμόν Κομπαορέ ανακοίνωσε ότι μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας βρήκαν περίπου 10 πτώματα στην ταράτσα του εστιατορίου-καφετέριας απέναντι από το ξενοδοχείο.

Το ξενοδοχείο επιλέγεται συχνά ως τόπος διαμονής από ξένους, υπηκόους δυτικών χωρών και από μέλη των Ηνωμένων Εθνών, γεγονός που ενδεχομένως να κατέστησε το ξενοδοχείο στόχο της επίθεσης.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που τζιχαντιστές πραγματοποιούν επίθεση στην Ουαγκαντούγκου.

«Έχουμε παραλάβει περίπου 15 τραυματίες. Υπάρχουν άνθρωποι με τραύματα από σφαίρες», δήλωσε ο Ρόμπερτ Σανγκαρέ, διευθυντής του πανεπιστημιακού νοσοκομειακού κέντρου.

Το ξενοδοχείο συχνά επιλέγεται από μέλη των γαλλικών γαλλικά στρατευμάτων, που αποτελούν μέρος της στρατιωτικής επιχείρησης Μπαρχάν με έδρα το Τσαντ που συστάθηκε για να πολεμήσει ισλαμιστές μαχητές στο Σάχελ και σε περιοχές της Δυτικής Αφρικής.

Ένας αξιωματικός του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε πως οι αρχές της Γαλλίας ζήτησαν υποστήριξη από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολούθησης και αναγνώρισης στην πόλη και τουλάχιστον ένα στρατιωτικός των ΗΠΑ στην Μπουρκίνα Φάσο παρέχει «συμβουλές και βοήθεια» στις γαλλικές δυνάμεις για την επίθεση στο ξενοδοχείο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδικάζει την «άνανδρη επίθεση» - «Στήριξη» των γαλλικών δυνάμεων στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε «την απεχθή και άνανδρη επίθεση που πλήττει το Ουαγκαντούγκου», όπου κομάντο τζιχαντιστών πραγματοποίησε χθες βράδυ αιματηρή επίθεση εναντίον ενός εστιατορίου και ενός ξενοδοχείου προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον είκοσι ανθρώπων, ανακοίνωσε σήμερα το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Οι γαλλικές δυνάμεις παρέχουν την υποστήριξή τους στις δυνάμεις της χώρας», προσθέτει το Μέγαρο των Ηλυσίων τονίζοντας ότι «ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στον πρόεδρο (Ρος Μαρκ Κριστιάν) Καμπορέ».

Σχετικές ειδήσεις