ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Χάθηκαν 1.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο

Αυστραλία: Χάθηκαν 1.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο

Σταθερό στο 5,8% παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας και τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία της Αυστραλιανής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία αποκαλύπτουν επίσης ότι κατά το συγκεκριμένο μήνα δημιουργήθηκαν 17.600 νέες θέσεις ολικής απασχόλησης (full time), ενώ χάθηκαν 18.500 θέσεις μερικής απασχόλησης (part time).

Ένα άλλο στοιχείο που προκύπτει από τη μηνιαία έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας είναι η μείωση του ποσοστού ανεργίας των νέων ηλικίας 15-24 ετών, το οποίο τον Νοέμβριο κυμαινόταν στο 12,6% ενώ τον Δεκέμβριο μειώθηκε στο 12,1%.

Στην ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας υπάρχει και η επισήμανση ότι κατά το ημερολογιακό έτος 2015 η ανεργία μειώθηκε από 6,2% σε 5,8%. Από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2015, περίπου 312.000 άτομα εισήλθαν στο εργατικό δυναμικό της χώρας όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Bruce Hockman, γενικός διευθυντής του τμήματος Μακροοικονομικών Μελετών της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Μείωση σημείωσε και το ποσοστό συμμετοχής των ατόμων εργάσιμης ηλικίας στην εργασιακή αγορά της χώρας το οποίο από 65,3% έπεσε στο 65,1%.

Ο συγκεκριμένος δείκτης μετρά τον αριθμό των εργαζομένων της χώρας σε συνδυασμό με αυτούς που ψάχνουν για δουλειά.

Ο αριθμός ωρών εργασίας κατά τον ίδιο μήνα αυξήθηκε οριακά κατά 0,3 εκατ. ώρες διαμορφώνοντας το συνολικό αριθμό ωρών στις 1,645 δις ώρες.

Πολλοί οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν την αύξηση του ποσοστού ανεργίας το 2015 αλλά όπως χαρακτηριστικά είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της CommSec, κ. Craig James, υποτίμησαν τη δυναμική που δημιούργησε στην οικονομία της χώρας η αύξηση της ζήτησης στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Ο κ. James είπε χαρακτηριστικά ότι η καταναλωτική κίνηση στον συγκεκριμένο τομέα αυξήθηκε, γεγονός που το απέδωσε στις αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων. «Η αισιοδοξία των καταναλωτών είναι εμφανής» είπε ο κ. James.

O κ. James πρόσθεσε επίσης ότι, η γήρανση του πληθυσμού της χώρας θα συνεχίσει να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της Υγείας, ενώ επισήμανε και την αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Αυστραλία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι κατά το 2015, ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν την Αυστραλία ήταν αυξημένος κατά μισό εκατομμύριο.

πηγη ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Σχετικές ειδήσεις