ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν

Η ΕΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει αυτή την εβδομάδα αν χρειάζεται να επιβάλει νέες κυρώσεις στο Ιράν έπειτα από την πραγματοποίηση, πρόσφατα, δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων, δήλωσε τη Δευτέρα (18/1) ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες τέτοιων μέτρων.

Η Ουάσιγκτον επέβαλε τη Κυριακή κυρώσεις σε 11 εταιρίες και πρόσωπα σε σχέση με το ιρανικό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων.

«Πρέπει να συγκρίνουμε το αμερικανικό και το ευρωπαϊκό σύστημα και να δούμε αν υπάρχουν νέες κυρώσεις που πρέπει να υιοθετήσουμε ή όχι, και αυτή η άσκηση θα υλοποιηθεί αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Φαμπιούς στους δημοσιογράφους στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Άμπου Ντάμπι.

Το Ιράν προχώρησε σε μία νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς την 21η Νοεμβρίου παραβιάζοντας δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσαν σήμερα δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ, τη δεύτερη από τον Οκτώβριο.

Ο Φαμπιούς, ο οποίος είπε ότι θα επισκεφθεί το Ριάντ την Τρίτη προκειμένου να συναντηθεί με τον βασιλιά Σαλμάν και άλλους αξιωματούχους, πρόσθεσε επίσης πως η Γαλλία θα ήθελε να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ των δύο περιφερειακών αντιπάλων, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

«Η άποψή μας ως Γαλλία είναι να προσπαθήσουμε να αποκλιμακώσουμε την πίεση», δήλωσε προσθέτοντας πως η Γαλλία θα συζητήσει επίσης και άλλα θέματα με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί το Παρίσι την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Φαμπιούς είπε ακόμη ότι δεν είναι ακόμη δυνατό να επιβεβαιώσει αν θα πραγματοποιηθεί η σχεδιαζόμενη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, συνάντηση της 25ης Ιανουαρίου για τη Συρία ανάμεσα στην συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, λέγοντας ότι εναπόκειται στα Ηνωμένα Έθνη να την επιβεβαιώσουν.

«Προφανώς ελπίζουμε πως οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν αλλά υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να απαντηθούν», είπε.

Αυτά περιλαμβάνουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως ο τερματισμός των πολιορκιών συριακών πόλεων και του βομβαρδισμού αμάχων, είπε.

«Θα ήταν πολύ δύσκολο για τη μετριοπαθή αντιπολίτευση να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις τη στιγμή που βομβαρδίζεται», είπε ο Φαμπιούς.

Σχετικές ειδήσεις