ΚΟΣΜΟΣ

Ματιά στον Κόσμο την εβδομάδα που φεύγει (pics+vids)

Ματιά στον Κόσμο την εβδομάδα που φεύγει (pics+vids)

Όλη η επικαιρότητα και τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας που πέρασε όπως την κατέγραψαν οι συντάκτες του Newsbomb.gr, από την Αμερική και την Αυστραλία, μέχρι την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Επιμέλεια: Κολιοφούτη Ελένη

Δάκρυα, προσπάθεια, επιβίωση, χαρά, πόνος ήταν τα συναισθήματα που επικράτησαν και αυτή την εβδομάδα που πέρασε παρακολουθώντας τις διεθνής εξελίξεις.

Η εβδομάδα σημαδεύτηκε, για μια ακόμη φορα, απο τις θηριωδίες των τζιχαντιστων οι οποίοι κατέστρεψαν το αρχαιότερο χριστιανικό μοναστήρι στο Ιράκ. Η Γηραιά Ήπειρος σοκαρισμένη παρακολούθησε τη μανία της φύσης να καταπλακώνει κάτω από τόνους χιονιού πέντε Γάλλους στρατιώτες στις Άλπεις, ενώ η Τουρκία θρηνεί το χαμό ενός δασκάλου από τη ρίψη οβίδας σε σχολείο.

Ας δούμε όμως αναλυτικά και με τη σειρά τα γεγονότα που συνέβησαν τις τελευταίες επτά ημέρες σε όλο τον κόσμο μέσα από τα μάτια του Newsbomb.gr:

Έκρηξη σε σχολείο στην Τουρκία

Ένας δάσκαλος έχασε τη ζωή του την Δευτέρα (18/01) έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε σε σχολικό συγκρότημα στην νοτιοανατολική επαρχία Kilis στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

sxoleio

Η έκρηξη προκλήθηκε από τη ρίψη οβίδων που εκτοξεύτηκαν από το συριακό έδαφος, σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας.

Οβίδες που εκτοξεύονται από την εμπόλεμη Συρία έχουν πέσει επανειλημμένα σε μεθοριακές περιοχές της Τουρκίας μετά την έναρξη της σύγκρουσης τον Απρίλιο του 2011, προκαλώντας θύματα. Σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής του, ο τουρκικός στρατός απαντά συστηματικά με ρίψη πυρών πυροβολικού εναντίον των θέσεων απ' όπου εκτοξεύτηκαν τα πυρά.

Πέντε Γάλλοι στρατιώτες νεκροί από χιονοστιβάδα στις Άλπεις

Πέντε στρατιώτες, μέλη της Λεγεώντας των Ξένων της Γαλλίας, σκοτώθηκαν την Δευτέρα (18/01) το απόγευμα ενώ άλλοι έξι συνάδελφοί τους τραυματίστηκαν όταν καταπλακώθηκαν από χιονοστιβάδα στις γαλλικές Άλπεις, ενώ έκαναν ασκήσεις εκτός πίστας.

Οι έντεκα σκιέρ που παρασύρθηκαν μετείχαν σε μια ομάδα 50 στρατιωτών. Όλοι τους ήταν λεγεωνάριοι του 2ου Συντάγματος του Μηχανικού.

alpeis

Το δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 14.50 (ώρα Ελλάδας) στο Βαλφρεζί, σε υψόμετρο περίπου 2.000 μέτρων.

Πέθανε ο κιθαρίστας των Eagles, Glenn Frey

Σε ηλικία 67 ετών έφυγε από την ζωή την Τρίτη (19/01) το ιδρυτικό μέλος των Eagles, ο κιθαρίστας, τραγουδιστής και στιχουργός, Γκλεν Φρέι, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

eagles

Ο Φρέι μαζί με τον ντράμερ Ντον Χένλει, ίδρυσαν τους Eagles το 1971 στο Λος Άντζελες.

«Αυτός τα ξεκίνησε όλα. Ήταν ο σπινθήρας, ο τύπος με σχέδιο. Είχε μια εγκυκλοπαιδική γνώση της δημοφιλούς μουσικής και ένα εργασιακό ήθος που δεν τα παρατούσε. Ήταν αστείος, ξεροκέφαλος, ψυχολογικά άστατος, γενναιόδωρος, με μεγάλο ταλέντο και κινητοποίηση», έχει δηλώσει ο Χένλει για τον Φρέι.

Το συγκρότημα διαλύθηκε το 1980 και από τότε ο Γκλεν Φρέι, ακολούθησε την δική του καριέρα («The One You Love», «The Heat Is On» κτλ).

Δεκατέσσερα χρόνια μετά οι Eagles ενώνονται ξανά και υπογράφουν τον δίσκο: «Hell Freezes Over». Η τελευταία τους συναυλία δόθηκε τον Ιούλιο του 2014.

Οι Eagles, των οποίων η συλλογή «Their Greatest Hits 1971-1975» είναι το δεύτερο ευπώλητο άλμπουμ όλων των εποχών στις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιούσαν στοιχεία κάντρι μαζί με ροκ μουσική. Έφτασαν στην κορυφή με μουσικές επιτυχίες, όπως το «Hotel California», «Desperado», «Already Gone» και «Take It to the Limit» και παρέμειναν δημοφιλείς σε σταθμούς ροκ σχεδόν μισό αιώνα αργότερα.

Ήταν πατέρας τριών παιδιών.

Νέα βαρβαρότητα από τους τζιχαντιστές: Κατέστρεψαν το αρχαιότερο χριστιανικό μοναστήρι

Το Μοναστήρι του Αγίου Ηλία στην Μοσούλη έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί.

st elijah

Το Μοναστήρι του Αγίου Ηλία (St Elijah) στην Μοσούλη που λειτούργησε σαν τόπος θρησκευτικής λατρείας για τους Χριστιανούς της περιοχής για πάνω από 1400 χρόνια ισοπεδώθηκε από το Ισλαμικό Κράτος.

Οι δορυφορικές φωτογραφίες από το πριν και το μετά που αποδεικνύουν την καταστροφή.

monastiri

Το κτίσμα επέζησε των επιθέσεων της φύσης και του ανθρώπου για 1.400 χρόνια, ενώ στα πρόσφατα χρόνια χρησιμοποιήθηκε και ως τρόπος λατρείας για Αμερικανούς στρατιώτες.

Πλέον, ανήκει σε μια λίστα με πάνω από 100 κατεστραμμένα μνημεία και σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που περιλαμβάνουν ναούς, τάφους, εκκλησίες και τζαμιά.

Το μοναστήρι, η επίσημη ονομασία του οποίου στα αραβικά ήταν Ντάιρ Μαρ Ελία, χτίστηκε από τον Ασσύριο χριστιανό μοναχό Ηλία (μετέπειτα Άγιος Ηλίας, μεταξύ του 582 και του 590 μ.Χ.

Το 1743 και οι 150 μοναχοί που ζούσαν εκεί σφαγιάστηκαν όταν αρνήθηκαν να ασπαστούν το Ισλάμ και από τότε το μοναστήρι έμεινε κλειστό.

Ενδείξεις ύπαρξης και ένατου πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα!

Και έναν ένατο πλανήτη, 10 φορές μεγαλύτερο από τη Γη, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά πολύ πέρα από τον Ποσειδώνα και περιστρέφεται από τον Ήλιο σε μια απόσταση τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων, ενδέχεται να φιλοξενεί το ηλιακό μας σύστημα.

Υπάρχουν ενδείξεις, βάσει των προσομοιώσεων που έγιναν σε υπολογιστή, ότι ο μυστηριώδης πλανήτης, ο οποίος αποκαλείται «9ος πλανήτης» -εφόσον υφίσταται- βρίσκεται σε τροχιά περίπου 20 φορές μακρύτερα από τον Ήλιο σε σύγκριση με τη Γη, υποστηρίζουν οι αστρονόμοι του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας στην Πασαντίνα.

Προς το παρόν πάντως οι επιστήμονες δεν έχουν παρατηρήσει απευθείας τον πλανήτη.

enatos planitis

«Πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό τμήμα του ηλιακού μας συστήματος που παραμένει εκεί έξω για να το ανακαλύψουμε, το οποίο είναι αρκετά συναρπαστικό», αρκέστηκε να επισημάνει ο αστρονόμος Μάικ Μπράουν, σχολιάζοντας την έρευνα που δημοσιεύεται στο εβδομαδιαίο τεύχος του Astronomical Journal.

Μακελειό στο Μογκαντίσου: 20 νεκροί από επίθεση ισλαμιστών σε παραλιακό μπαρ

Ένοπλοι ισλαμιστές Σεμπάμπ πραγματοποίησαν επίθεση την Πέμπτη (21/01) κατά εστιατορίου-μπαρ σε παραλία του Μογκαντίσου σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 ανθρώπους, ανακοίνωσε η σομαλική αστυνομία.

«Σκότωσαν περί τους 20 ανθρώπους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά», διευκρίνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας χαρακτηρίζοντας «βάρβαρη» την επίθεση.

somalia

Η οργάνωση αλ Σεμπάμπ, που συνδέεται με την αλ Κάιντα, ανακοίνωσε ότι μέλη της ανατίναξαν ένα παγιδευμένο αυτοκίνητα στο Beach View Cafe, στη δημοφιλή και πολυσύχναστη παραλία Λίντο του Μογκαντίσου.

Στη συνέχεια ένοπλοι εισέβαλαν στο κατάμεστο εστιατόριο και ακολούθησαν συγκρούσεις με τις κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις που τους πολιόρκησαν επί ώρες.

Ακολούθησε ανατίναξη δεύτερου παγιδευμένου αυτοκινήτου.

Τέσσερις νεκροί και πολλοί τραυματίες από πυρά νεαρού άνδρα σε σχολείο στον Καναδά

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή (22/01) από τα πυρά ενός νεαρού άνδρα και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε σχολικό συγκρότημα του χωριού Λα Λος στον Καναδά.

Ο έφηβος φερόμενος ως δράστης της επίθεσης στο σχολικό συγκρότημα του χωριού Λα Λος της επαρχίας Σασκάτσουαν, στο βορειοδυτικό Καναδά, σκότωσε δύο αδέλφια του πριν πάει και ανοίξει πυρ στο λύκειο, όπου έχασε τη ζωή της μια δασκάλα που είναι κόρη του ασκούντα χρέη δημάρχου Κέβιν Ζανβιέ, σύμφωνα με την εφημερίδα Saskatoon StarPhoenix.

Νωρίτερα, η Μορίν Λέβι, ανώτερη αξιωματικός της ομοσπονδιακής αστυνομίας του Καναδά, επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά ενός νεαρού άνδρα και ότι πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.

ca

Σύμφωνα με τη Λέβι, ο ύποπτος συνελήφθη έξω από το σχολείο του Λα Λος και το πυροβόλο όπλο που είχε μαζί του κατασχέθηκε.

Η αξιωματικός της αστυνομίας δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια για τον ύποπτο ή τα θύματα, περιοριζόμενη να πει ότι οι τραυματίες διακομίστηκαν αεροπορικώς στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σασκατούν, 600 χλμ. από το χωριό Λα Λος.

Σύμφωνα με την Μορίν Λέβι, ο αποκλεισμός του σχολικού συγκροτήματος ήρθη και οι μαθητές μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς τοποθεσίες, ενώ δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για την ασφάλεια των κατοίκων.

«Snowzilla»: Φονική χιονοθύελλα χτυπά τις ΗΠΑ

Τουλάχιστον δέκα θάνατοι αποδίδονται στην φονική χιονοθύελλα που πλήττει τις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η χιονοθύελλα, που έφτασε την Παρασκευή (22/01) το απόγευμα, υποχρέωσε τους κυβερνήτες τουλάχιστον 10 Πολιτειών (Μέριλαντ, Βιρτζίνια, Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια, Πενσιλβάνια, Ντέλαγουερ, Νιού Τζέρζι, Δυτική Βιρτζίνια, Τενεσί και Κεντάκι) να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

snow copy

Σύμφωνα με το CNN, τα αεροδρόμια στην Ουάσινγκτον καθώς και σε γειτονικές Πολιτείες, περιλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, παραμένουν κλειστά εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών. Πάνω από 9.000 πτήσεις ακυρώθηκαν.

Όπως αναφέρει το BBC, από περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε 13 πολιτείες έχει ζητηθεί να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, καθώς τα μέτωπα της κακοκαιρίας κινούνται βορειότερα.

snow1 copy

Η καταιγίδα Τζόνας, ονομάστηκε από τη «Washington Post» «Snowzilla».

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο συνέστησε τους Νεοϋορκέζους να μη χρησιμοποιήσουν τα οχήματά τους για τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια της χιονοθύελλας και να εξέρχονται από τα σπίτια του όσο το δυνατόν λιγότερο.

Σχετικές ειδήσεις