ΚΟΣΜΟΣ

Ολάντ καλεί Ομπάμα για τελική άρση των κυρώσεων κατά της Κούβας

Ολάντ καλεί Ομπάμα για τελική άρση των κυρώσεων κατά της Κούβας

Κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου η υπουργός Σεγκολέν Ρουαγιάλ υποδέχθηκε το πρωί της Τρίτης (02/02/2016) τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο.

Ο θερμός εναγκαλισμός που ακολούθησε μεταξύ του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Ρουάλ Κάστρο στο κόκκινο χαλί του Προεδρικού Μεγάρου, σηματοδοτεί την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κούβας και Ευρώπης.

Είναι η πρώτη επίσκεψη αρχηγού της Κούβας μετά από 21 χρόνια.

Ο 84χρονος Κουβανός ηγέτης έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές και διάσχισε τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων με τη συνοδεία της έφιππης Προεδρικής Φρουράς.

Με αφορμή την επίσκεψη του Ραούλ Κάστρο, ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε κάλεσμα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να ολοκληρώσει τη διαδικασία άρσης και να διαγράψει τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα.

Θυμίζουμε, πάντως, πως πριν από μερικές μέρες ο Ομπάμα είχε απευθύνει έκκληση στο Κογκρέσο να άρει το εμπάργκο σε βάρος της Κούβας.

Ο Φρανσουά Ολάντ ήταν σαφής στις δηλώσεις του: «Ο πρόεδρος Ομπάμα, που κατάφερε να προοδεύσουμε, πρέπει, όπως έχει πει και ο ίδιος, να ολοκληρώσει τη διαδικασία και να συμβάλει να μπει ένα τέλος σε αυτό τα απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου. Η Γαλλία ήταν πάντοτε πεπεισμένη ότι, παρά τις διεθνείς εντάσεις, υπάρχει μια ανάγκη: η άρση του εμπάργκο και ο η λήξη του αποκλεισμού. Οι κυρώσεις και ο αποκλεισμός, πρέπει τώρα να διαγραφούν».

Από την πλευρά του ο Ραούλ Κάστρο χαιρέτησε την διάθεση του Γάλλου Προέδρου, δηλώνοντας ότι: «Η Κούβα εκτιμά την θέση της Γαλλίας υπέρ της άρσης του αμερικανικού οικονομικού αποκλεισμού».

Σχετικές ειδήσεις