ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Η αντιπολίτευση θα τηρήσει μία προσωρινή εκεχειρία 2 εβδομάδων

Συρία: Η αντιπολίτευση θα τηρήσει μία προσωρινή εκεχειρία 2 εβδομάδων

Οι οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης επιβεβαίωσαν πως θα τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός, διάρκειας δύο εβδομάδων, που ξεκινά απόψε τα μεσάνυχτα

Η συριακή αντιπολίτευση δήλωσε σήμερα πως οι ένοπλες οργανώσεις που πολεμούν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ θα τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός, διάρκειας δύο εβδομάδων, που ξεκινά απόψε τα μεσάνυχτα, αλλά πρόσθεσε πως η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της δεν πρέπει να εξαπολύσουν επιθέσεις με το πρόσχημα ότι πολεμούν την τρομοκρατία.

«Η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HNC) επιβεβαιώνει τη συμφωνία των παρατάξεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και της ένοπλης αντιπολίτευσης σε μια προσωρινή εκεχειρία από τα μεσάνυχτα», ανέφερε ανακοίνωση της HNC.

Η HNC ανέφερε πως η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν το «προτεινόμενο κείμενο προκειμένου να συνεχίσουν τις εχθρικές επιχειρήσεις εναντίον των παρατάξεων της αντιπολίτευσης με τη δικαιολογία ότι πολεμούν την τρομοκρατία».

Δεν είναι σαφές αν κάποιες οργανώσεις έχουν αρνηθεί να τηρήσουν την εκεχειρία. Βάσει των όρων της συμφωνίας, οι ένοπλες οργανώσεις έπρεπε να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους [στην εκεχειρία] στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Ρωσία όχι αργότερα από τις 12:00 ώρα Δαμασκού (και ώρα Ελλάδας).

Η Ρωσία έχει λάβει πληροφορίες ότι όλα τα μέρη που αναμένονταν να λάβουν μέρος στην παύση των εχθροπραξιών στη Συρία έχουν πει ότι θα το κάνουν, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Μιλώντας σε μια συνάντηση με αξιωματούχους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ο Πούτιν είπε πως «η ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία θα είναι δύσκολη, αλλά δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές. Αντιλαμβανόμαστε και συνειδητοποιούμε πλήρως ότι θα είναι μια δύσκολη διαδικασία ίσως ακόμη και αντιφατική, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος δεσμεύθηκε, ωστόσο, να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου Νόσρα και των άλλων «τρομοκρατικών οργανώσεων» που χαρακτηρίζονται ως τέτοιες από τον ΟΗΕ και οι οποίες έχουν αποκλειστεί από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Το Μέτωπο Αλ Νόσρα απορρίπτει την εκεχειρία και προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν «συνέπειες»

Το Μέτωπο Αλ Νόσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, απέρριψε την πρόταση για τερματισμό των εχθροπραξιών, η οποία πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή τα μεσάνυχτα, και κάλεσε τους αντάρτες να εντείνουν τις επιθέσεις του εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των συμμάχων του.

Ο Άμπου Μοχάμαντ αλ Γκολάνι, ο ηγέτης του Μετώπου, σε ηχητικό μήνυμά του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Orient News TV, είπε ότι, εάν δεν βρεθεί μια λύση στον πόλεμο στη Συρία, οι επιπτώσεις του θα μπορούσαν να επεκταθούν στους σουνίτες μουσουλμάνους σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της Αραβικής Χερσονήσου.

Αν κερδίσουν στη Συρία οι αλαουίτες και οι σιίτες, η μάχη θα επεκταθεί στην Αραβική Χερσόνησο σε λιγότερο από μια δεκαετία, προειδοποίησε ο Γκολάνι.

Σχετικές ειδήσεις