ΚΟΣΜΟΣ

Το Κάιρο κατηγορεί τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τη Χαμάς για τον φόνο του γενικού εισαγγελέα

Το Κάιρο κατηγορεί τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τη Χαμάς για τον φόνο του γενικού εισαγγελέα

Η Αίγυπτος κατηγόρησε εξόριστους αξιωματούχους των Αδελφών Μουσουλμάνων ότι συνωμότησαν με μαχητές της Χαμάς που έχουν έδρα τη Γάζα για να δολοφονήσουν πέρυσι τον γενικό εισαγγελέα Χισάμ Μπαρακάτ και συνέλαβε 14 πρόσωπα σε σχέση με την επίθεση.

Ο Μπαρακάτ, 64 ετών, σκοτώθηκε από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου τον Ιούνιο 2015 στο Κάιρο. Ήταν ο πιο υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος που δολοφονήθηκε μετά την ανατροπή στα μέσα του 2013 του εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων. Την εποχή εκείνη δεν είχε υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάγκντι Αμπτέλ Γάφαρ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η επίθεση είχε διαταχθεί από ηγέτες αιγύπτιων Αδελφών Μουσουλμάνων που έχουν έδρα την Τουρκία και είχε πραγματοποιηθεί σε συντονισμό με την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, για την οποία είπε ότι παρέσχε εκπαίδευση και εκρηκτικά.

"Είναι μια πολύ μεγάλη συνωμοσία που άρχισε πριν από πολύ καιρό και συνεχίζεται", δήλωσε.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

"Εσείς είστε η πραγματική συνωμοσία εναντίον της Αιγύπτου. Εσείς είστε οι δολοφόνοι. Ψάξτε ανάμεσά σας για τους δολοφόνους του γενικού εισαγγελέα σας, άπιστοι και φονιάδες", αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Μοχάμεντ Μοντάσερ.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι αρνήθηκε τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τις αβάσιμες και λανθασμένες.

Ο Αμπντέλ Γάφαρ δήλωσε πως η Αίγυπτος συνέλαβε 48 μέλη ενός πυρήνα των Αδελφών Μουσουμάνων που είχε στόχο να υπονομεύσει την ασφάλεια με μια σειρά επιθέσεων. Δεκατέσσερις από τους συλληφθέντες ομολόγησαν ότι συμμετείχαν στον φόνο του Μπαρακάτ.

Ο Γάφαρ πρόσθεσε πως ο Γεχία Μουσα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη διάρκεια της προεδρίας του Μόρσι, είχε σχεδιάσει την επιχείρηση. Ο Μούσα ζει σήμερα στην Τουρκία.

Σχετικές ειδήσεις