ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Οικογένεια θύματος στο Μπατακλάν προσφεύγει κατά του Βελγίου

Γαλλία: Οικογένεια θύματος στο Μπατακλάν προσφεύγει κατά του Βελγίου

Αναμένεται να καταθέσουν προσφυγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά του Βελγίου

Oι γονείς ενός 26χρονου που σκοτώθηκε στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι, αναμένεται να καταθέσουν προσφυγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά του Βελγίου, το οποίο κατηγορούν για «σοβαρές δυσλειτουργίες», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι γονείς του Βαλεντάν Ριμπέ, ενός 26χρονου δικηγόρου που σκοτώθηκε στην επίθεση των τζιχαντιστών στο Μπατακλάν, «εκτιμούν ότι σοβαρές δυσλειτουργίες υπήρξαν στο σύστημα προστασίας και επιτήρησης του Βελγίου, γεγονός που διευκόλυνε τη διείσδυση τρομοκρατών στη γαλλική επικράτεια και τη διάπραξη αυτών των επιθέσεων» εξήγησε η Σαμιά Μακτούφ σε ένα δελτίο Τύπου.

«Αυτοί οι τρομοκράτες, στην πλειονότητά τους βελγικής υπηκοότητας, προέρχονταν από την πόλη Μόλενμπεεκ Σεν Ζαν», μία κοινότητα των Βρυξελλών, «όπου ριζοσπαστικοποιήθηκαν, εκπαιδεύτηκαν στον τζιχάντ και προετοίμασαν ένοπλες επιθέσεις στο γαλλικό έδαφος» υπογράμμισε η δικηγόρος.

Καταγγέλλοντας αυτήν την «επίθεση στις υποχρεώσεις αναφορικά με την ασφάλεια» οι γονείς του Βαλεντάν και η δικηγόρος τους επικαλούνται στην προσφυγή τους το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με «το δικαίωμα στην ζωή».

Επιπλέον, η δικηγόρος ζήτησε από τον Κριστόφ Τεϊσιέ, έναν από τους δικαστές που έχουν αναλάβει την έρευνα, να καλέσει για κατάθεση τον πρώην δήμαρχο του Μολενμπέεκ Σεν Ζαν, Φιλίπ Μουρό, που κατηγορήθηκε συχνά για ανεκτικότητα ενώπιον της ανόδου του ριζοσπαστικού ισλαμισμού στην κοινότητά του. Ο ίδιος μόλις δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο «Η Αλήθεια για το Μολενμπέεκ» στο οποίο δηλώνει ότι δεν νιώθει υπεύθυνος για τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Για την δικηγόρο, «η ιδέα δεν είναι να ενοχοποιήσουμε τις βελγικές αρχές: Πρόκειται για ένα προληπτικού χαρακτήρα μέτρο, καθώς η τρομοκρατία πλήττει όλο τον κόσμο».

Σχετικές ειδήσεις