ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Απελευθερώθηκε μετά από 4 χρόνια ο γιος ενός κυβερνήτη

Πακιστάν: Απελευθερώθηκε μετά από 4 χρόνια ο γιος ενός κυβερνήτη

Ο απαχθείς γιος ενός Πακιστανού κυβερνήτη, ο οποίος δολοφονήθηκε επειδή επέκρινε τους νόμους περί βλασφημίας που ισχύουν στη χώρα, απελευθερώθηκε την Τρίτη (8/3), μία εβδομάδα μετά την εκτέλεση του άνδρα που σκότωσε τον πατέρα του.

Ο Σαχμπάζ Τασίρ, που είναι περίπου 30 ετών, είχε απαχθεί πριν από τέσσερα χρόνια στη Λαχόρη, λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του πατέρα του, του κυβερνήτη της επαρχίας Πουντζάμπ, Σαλμάν Τασίρ.

Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν, ο Σαχμπάζ Τασίρ διασώθηκε από πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών στην επαρχία Μπαλουτσιστάν, στα νοτιοδυτικά της χώρας. Αξιωματούχοι της επαρχίας αυτής επιβεβαίωσαν την πληροφορία.

"Ο κ. Τασίρ διασώθηκε με ασφάλεια. Φαίνεται ότι είναι σε καλή κατάσταση και έχει τεθεί υπό την επίβλεψη της αστυνομίας", είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Geo TV ο Ανουάρ ουλ Χακ Κακάρ, ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη του Μπαλουτσιστάν.

Την περασμένη εβδομάδα εκτελέστηκε δι’ απαγχονισμού ο Μουμτάζ Κάντρι, ο σωματοφύλακας του Σαλμάν Τασίρ που τον σκότωσε το 2011. Η κηδεία του Κάντρι μετατράπηκε σε διαδήλωση χιλιάδων υποστηρικτών του που τον χαρακτήριζαν ήρωα επειδή "υπερασπίστηκε" το Ισλάμ. Την Δευτέρα ένας βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε τουλάχιστον 10 ανθρώπους κοντά σε ένα δικαστήριο. Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβε η οργάνωση Τζαμάατ ουρ Άχραρ των Πακιστανών Ταλιμπάν, λέγοντας ότι έγινε σε αντίποινα για την εκτέλεση του Κάντρι.

Ο Σαλμάν Τασίρ είχε ταχθεί στο πλευρό μιας χριστιανής η οποία είχε καταδικαστεί σε θάνατο για βλασφημία και είχε ζητήσει να αναθεωρηθεί ο νόμος με τον οποίο επιβάλλεται η θανατική ποινή σε όποιον προσβάλλει το Ισλάμ. Μετά τον θάνατο του κυβερνήτη, η οικογένειά του είχε δεχτεί πολλές απειλές από σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές.

Την ημέρα που εκτελέστηκε ο Κάντρι, ένας άλλος γιος του Σαλμάν Τασίρ, ο Σεχριάρ, έγραψε στο Twitter: "Ο απαγχονισμός του Μουμτάζ Κάντρι είναι μια νίκη για το Πακιστάν, όχι για την οικογένεια Τασίρ. Η ασφαλής επιστροφή του αδελφού μου είναι η μοναδική νίκη που θέλει η οικογένειά μου".

Πιστεύεται ότι ο Σαχμπάζ Τασίρ είχε απαχθεί από τη ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση Λασκάρ ε Τζάνγκβι που τον παρέδωσε στην Αλ Κάιντα, για να καταλήξει τελικά στα χέρια των Πακιστανών Ταλιμπάν, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Μέχρι στιγμής παραμένει αδιευκρίνιστο αν οι απαγωγείς του συνελήφθησαν ή σκοτώθηκαν στην επιχείρηση που έγινε για την απελευθέρωσή του.

Σχετικές ειδήσεις