ΚΟΣΜΟΣ

«Κλαίγεται» τώρα ο Κουρτς: Η Ελλάδα παίρνει όλη τη βοήθεια για τους πρόσφυγες και η Αυστρία τίποτα

«Κλαίγεται» τώρα ο Κουρτς: Η Ελλάδα παίρνει όλη τη βοήθεια για τους πρόσφυγες και η Αυστρία τίποτα

Στην… κλάψα πέρασε μετά τις επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας ο γνωστός για την εμπάθειά του Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

«Η Ελλάδα λαμβάνει τα πάντα σε βοήθεια για τους πρόσφυγες, ενώ η Αυστρία δεν έλαβε καθόλου διεθνή βοήθεια και πρέπει να ενσωματώσει τους μετανάστες, τη στιγμή που η Αθήνα πρέπει μόνον να τους περιθάλψει», διατείνεται τώρα ο Κουρτς, μιλώντας στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.

Στη συνέντευξη που εξελίχθηκε σε αντιπαράθεσή του με τον θεωρούμενο ως κορυφαίο τηλεπαρουσιαστή στη χώρα, Άρμιν Βολφ, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, χαιρετίζοντας το κλείσιμο της διαδρομής των Βαλκανίων και απαντώντας στο ερώτημα εάν με την εξέλιξη αυτή δεν θα υπάρξουν περισσότεροι νεκροί πρόσφυγες στη Μεσόγειο, αποφαινόταν πως «οι περισσότεροι νεκροί προκύπτουν όταν στην Ευρώπη έχουμε ανοικτή τη διέλευση, παρασύροντας τους να παίρνουν ολοένα και περισσότερο το δρόμο για την Ευρώπη».

Τα μέτρα που ανακοίνωσαν Σλοβενία και Σερβία για κλείσιμο των συνόρων τους αποτελούν, κατά την άποψή του, «το τέλος της από κρατικής πλευράς προώθησης προσφύγων», κάτι που ο ίδιος πάντα επέκρινε και το θεωρούσε ως λάθος ήδη από το περασμένο καλοκαίρι.

«Εάν υποχωρήσουμε στο να θέλουν οι άνθρωποι να έρχονται μόνον στην Αυστρία ή στη Γερμανία, το ρεύμα δεν πρόκειται να έχει τέλος», ανέφερε ο Κουρτς σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ενώ, υπεραμυνόμενος της απαίτησής του να διακοπεί η προώθηση ανθρώπων προς Βορρά, επισήμανε πως μπορεί η προώθηση ανθρώπων κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων να μην προκάλεσε την κρίση, ωστόσο την όξυνε μαζικά.

Σύμφωνα πάντα με τον Αυστριακό ΥΠΕΞ, το ότι «οι περισσότεροι μετανάστες δεν επιδιώκουν τίποτε άλλο παρά να αναζητήσουν μία καλύτερη ζωή στη Γερμανία ή στην Αυστρία», αποδεικνύεται από τις διαμαρτυρίες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, όπου, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, οι πρόσφυγες πολέμου είναι ασφαλείς, ενώ «είναι πρόθυμοι να ασκήσουν βία για να έλθουν από την Ελλάδα, μία χώρα-μέλος της ΕΕ, σε μία χώρα μη μέλος της ΕΕ, στη Μακεδονία».

«Κατανοώ τους ανθρώπους, αλλά η πολιτική ήταν λάθος. Οι πρόσφυγες πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα και να υπάρξει περίθαλψή τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όταν ο δημοσιογράφος του αντέτεινε πως η Ελλάδα με τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων έχει να σηκώσει υπερβολικό βάρος, αλλά και πως, ενώ η Αυστρία μπορεί να αντεπεξέλθει με 70.000 πρόσφυγες, από την Αθήνα ζητούνται πολύ περισσότερα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς διατεινόταν πως συγχέονται δύο διαφορετικά πράγματα, ότι δηλαδή η Αυστρία πρέπει να ενσωματώσει τους μετανάστες, ενώ η Ελλάδα πρέπει μόνον να τους περιθάλψει.

Σύμφωνα με τον 29χρονο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, κανένας άνθρωπος δεν θέλει να παραμείνει στη Λέσβο και εκτός τούτου «η Αθήνα λαμβάνει τα πάντα σε βοήθεια τη στιγμή που η Αυστρία δεν έλαβε καμία διεθνή βοήθεια» και «επιπλέον στην Ελλάδα οι προσφυγικοί καταυλισμοί είναι άδειοι, γιατί οι άνθρωποι, ούτως ή άλλως, δεν θέλουν να παραμείνουν εκεί».

Η ενδεχόμενη συμφωνία με την Τουρκία στο προσφυγικό - που θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί στη νέα Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις 17 και 18 Μαρτίου- δεν μπορεί, σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, να θεωρηθεί «λύση», αλλά «μπορεί να είναι μόνον ένα στοιχείο και η Ευρώπη θα πρέπει η ίδια να καταφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα μόνη της».

Κατά την άποψή του, η βοήθεια πρέπει να υπάρχει για τους «φτωχότερους των φτωχών» και να παρέχεται επί τόπου, ενώ ο ίδιος είναι οπαδός θέσεων, όπως εκείνη του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, «ο οποίος είπε, θα υποδεχτούμε 20.000 ορφανά παιδιά».

Σχετικές ειδήσεις