ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγικό: Αποστάσεις από τον Τουσκ για το κλείσιμο των συνόρων πήρε η Μέρκελ

Προσφυγικό: Αποστάσεις από τον Τουσκ για το κλείσιμο των συνόρων πήρε η Μέρκελ

Το κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της Βαλκανικής Διαδρομής επέκρινε αργά την Τετάρτη (9/3) η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τοποθέτηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και προειδοποιώντας ότι «το πρόβλημα δεν λύνεται όταν ένας λαμβάνει μια απόφαση».

Σημείωσε δε ότι τα μέτρα των βαλκανικών χωρών δεν θα είναι βιώσιμα χωρίς μια ευρύτερη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση.

«Αυτό δεν είναι η λύση στο συνολικό πρόβλημα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε προεκλογική εκδήλωση στην Ρηνανία-Παλατινάτο και πρόσθεσε ότι, βεβαίως έρχονται τώρα λιγότεροι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Γερμανία, αλλά για αυτό όμως βλέπουμε κάθε βράδυ τις τηλεοπτικές εικόνες αποκλεισμένων προσφύγων στην Ελλάδα. Αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε καλό αποτέλεσμα, συνέχισε, για να τονίσει: «Δεν μπορούμε οι 27 χώρες να επαναπαυόμαστε και να αφήνουμε μια χώρα μόνη με το πρόβλημα», αλλά πρέπει να βρούμε μια ευρωπαϊκή εξισορρόπηση. «Αυτό θα είναι μεγάλη πρόκληση», κατέληξε, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «Der Tagesspiegel».

Σε άλλη ανάρτηση, στην ιστοσελίδα της Ραδιοφωνίας Κεντρικής Γερμανίας (mdr info), επισημαίνεται ότι η κυρία Μέρκελ δήλωσε ακόμη ότι πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία, η οποία βοηθά όλα τα 28 κράτη-μέλη και ότι για την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. δεν αποφασίζει μόνο η τουρκική κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να έχει ρόλο και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Σχετικές ειδήσεις